Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з клеймом майстра
Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з клеймом майстра

Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з клеймом майстра

Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з цікавим та рідкісним клеймом майстра. У межах Більського регіону подібне клеймо археологи зафіксували вперше.

Про це у коментарі Укрінформу розповів директор Історико-культурного заповідника "Більськ" Ігор Корост.

"Ручка амфори знайдена на північний схід від Більського городища, і що вона там робила, ми на цю мить не можемо відповісти. Ми досліджуємо пам'ятку, вона називається "Старий кар'єр". Саме там ми й знайшли ручку амфори з цим клеймом. Але нашарувань IV ст. до н.е., яким і датується ручка, на цьому поселенні поки не виявили. Можливо, ці нашарування ми зафіксуємо дещо пізніше, у наступні польові сезони. Але на цей момент, пропрацювавши на цій території три роки, ми поки не фіксували культурного шару скіфської епохи IV століття до н.е. Так, тут виявили старожитності скіфського часу, а також окремі житлові й господарські об'єкти, але всі вони датуються VI-V ст. до н.е. Артефактів чи об'єктів IV століття до н.е. до цього сезону ми на поселенні "Старий кар'єр" не виявляли. І от серед усіх цих знахідок ми знайшли цю ручку амфори із клеймом", - розповів Корост.

Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з клеймом майстра - Фото 1 Неподалік Більського городища на Полтавщині знайшли ручку античної амфори з клеймом майстра / Фото надав директор заповідника «Більськ» Ігор Корост

Він зазначив, що на території Більського мікрорегіону не знаходили подібних клейм (штампів майстрів). Навіть безпосередньо на Більському городищі, де є велика кількість античних знахідок: від цілих амфор до їх уламків, хоч досить рідко, але траплялися знахідки з клеймами, але подібних не було. У попередніх дослідженнях також не знаходять подібне клеймо, зафіксоване як знахідку на території скіфського Лісостепу і Степу.

"Це дуже складно зробити, бо ці клейма дуже часто змінювались у майстрів, їм фактично кожного року давали нове клеймо, і от знайти таку подібну аналогію дуже складно, але ми над цим працюємо. І якщо нам це вдасться, то ми зможемо визначити точну дату виробництва цієї ручки й цієї амфори до десятиріччя або навіть до одного року, тобто дуже точно", - зазначив директор Історико-культурного заповідника "Більськ".

Науковці за результатами досліджень щороку або раз на два роки організовують виставку, цю знахідку також представлять на подібній виставці. Загалом її, як і всі інші предмети, передадуть до наукових фондів Історико-культурного заповідника "Більськ".

Історико-культурний заповідник "Більськ" - установа на території Полтавської області та Сумської області. До складу археологічної території входять грандіозне Більське городище скіфського часу, а також пам'ятки його округи.

Археологічні дослідження підтверджують, що за скіфської доби на цій території існував політичний, економічний і культурний центр давнього переддержавного утворення племен Дніпровського Лісостепу. Городище ототожнюється вченими з протомістом Гелон, про яке писав давньогрецький історик Геродот.

У 2023 році на території Більського городища археологи знайшли золоті прикраси для одягу та посуд, що датуються серединою 6 століття до нашої ери.

Фото надав директор Історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост

Теги по теме
История
Источник материала
loader