Надихнулись досвідом України: у Франції створили свій морський дрон Seaquest S
Надихнулись досвідом України: у Франції створили свій морський дрон Seaquest S

Надихнулись досвідом України: у Франції створили свій морський дрон Seaquest S

Оборонна компанія Sirehna у Франції, дочірня структура кораблебудівного конгломерату Naval Group випробувала свій багатоцільовий морський дрон, який отримав назву Seaquest S. Довжина його корпусу складає 10 метрів, а заявлена автономність роботи становить 24 години, пише Defense News.

У компанії, яка розробляла цей дрон, зазначили, що під час роботи над проєктом враховували досвід України щодо застосування безпілотних катерів у війні проти Росії на Чорному морі. 

У виданні підкреслили, що французький морський дрон Seaquest створюють як багатоцільовий апарат, що буде мати модульне оснащення, залежно від завдання, тобто ведення розвідки або радіоелектронної боротьби, патрулювання акваторії, полювання на підводні човни або ж ураження кораблів противника. 

Також цей морський дрон буде базуватися на борту бойових кораблів ВМС Франції. 

Водночас керівник дивізіону по безпілотних системах Naval Group П’єр-Антуан Фліш пояснив, чому для розробки обрали саме "модульний" варіант з оснащенням морського дрона для Франції. За його словами, розробникам стало відомо, що в Україні кожні 6 місяців створюють нові зразки морських дронів, адже з такою швидкістю російські окупанти "покращують засоби протидії такому озброєнню". 

Своєю чергою експерти Defense Express прокоментували таку розробку:

"Від Defense Express тут поставимо такий акцент - іншими словами, французи для себе досвід України у застосуванні морських безпілотників оцінили так, що замість кожні пів року створювати новий варіант такої зброї, краще одразу закладати можливість "апгрейду" наявної розробки за рахунок модульного принципу оснащення апарата".

Водночас аналітики цікавляться питанням щодо співвідношення "вартість/ефективність". Також на цьому етапі йдеться тільки про спуск на воду першого екземпляра морського безпілотника Seaquest S, а сама компанія Naval Group повинна провести весь процес випробувань цього дрона та запустити його потім у серійне виробництво. 

"Але з іншої сторони, заодно це буде цікавий приклад по темі, як може змінюватись переосмислення досвіду України у застосуванні безпілотних катерів в сучасній війні на морі", - додали у Defense Express.

Источник материала
loader
loader