На Рівненщині демонтували пам'ятник чекісту Миколі Островському
На Рівненщині демонтували пам'ятник чекісту Миколі Островському

На Рівненщині демонтували пам'ятник чекісту Миколі Островському

На Рівненщині у селі Вілія демонтували пам'ятник чекісту Миколі Островському. Отримані гроші за елементи композиції вирішили передати на потреби військових-односельчан.

Про це в Телеграмі повідомив голова Рівненської облради Андрій Карауш, передає Укрінформ.

«Нарешті це сталось. Нарешті втілене рішення громади села Вілія демонтувати пам'ятникчекісту Миколі Островському», - написав Карауш.

За його словами, цей історично правильний вчинок відбувся 10 жовтня, Острозька громада опублікувала відповідні фото.

Карауш нагадав, що цього року взимку у селі провели збори, і з майже пів сотні присутніх лише один був проти демонтажу. Але цьому передувала довга робота, щоб змінити свідомість жителів.

Люди також вирішили, що елементи композиції треба здати, а отримані гроші - передати на потреби військових із цього села. Стелу й лелече гніздо на ній вирішили залишити.

«Українці мають кому ставити пам'ятники. Але точно не чекістам», - написав голова облради.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому громада села Вілія на Рівненщині вірішила демонтувати пам'ятник чекісту Островському, а гніздо лелек, що є на ньому, - залишити разом зі стелою.

Пам’ятник у селі Вілія Острозької громади з 2015 року перебував у декомунізаційному списку Українського інституту національної пам'яті.

Островський народився у 1904 році у Вілії. Радянська ідеологія подавала його як бійця, комуніста, автора «безсмертних книг» «Як гартувалася сталь», «Народжені бурею». А насправді він – радянський військовий та партійний діяч, письменник, учасник встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом.

Як повідомляв Український інститут національної пам'яті, радянський письменник українського походження Микола Островський підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», оскільки обіймав посади секретаря прикордонних райкомів комсомолу – Берездівського та згодом Ізяславського.

У червні 1924 року був зарахований бійцем Окремого Шепетівського батальйону ЧОН (частина особливого призначення) Червоної армії, а в 1936 році йому було присвоєне звання бригадного комісара Політуправління ЧА. Через це ім’я Островського не може фігурувати в назвах об’єктів топоніміки, підприємств, установ, організацій.

Островський також відомий своїм романом «Як гартувалася сталь», який радянська влада активно використовувала у пропаганді. У своїх творах письменник транслював комуністичні погляди на українські національно-визвольні змагання 1917-1921 років.

Источник материала
loader
loader