Мережа проросійських «сплячих ботів» поширює в Х дезінформацію про вибори у США
Мережа проросійських «сплячих ботів» поширює в Х дезінформацію про вибори у США

Мережа проросійських «сплячих ботів» поширює в Х дезінформацію про вибори у США

Частина виявлених ботів, створені більше десять років тому, та успішно уникали модерації на платформі.

Дослідницька група American Sunlight Project виявила, що сотні проросійських ботів поширюють у соціальній мережі Х дезінформацію про вибори в США, зокрема про кандидатку у президенти від Демократичної партії Камалу Гарріс. Мережу ботів дослідники назвали «сплячими агентами» за те, що вони роками уникали виявлення на платформі, повідомив France24.

Дослідники проаналізували близько 1200 облікових записів, які станом на липень створили понад 100 мільйонів публікацій на соціальній платформі Х. Вони активно публікували прокремлівську пропаганду, контент на користь кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа та дезінформацію про кампанію Камали Гарріс.

Акаунти, деякі з яких уникали виявлення і модерації упродовж 15 років, перепубліковували такий контент за лічені секунди після його первісної публікації.

«Ми не здивувалися, виявивши ще одну проросійську бот-мережу, але були шоковані, коли дізналися, що деякі акаунти в мережі "сплячих агентів" були активні більше десяти років», — прокоментувала співзасновниця і виконавча директорка дослідницької групи ASP Ніна Янкович.

Янкович, колишня керівниця відділу дезінформації у міністерстві внутрішньої безпеки, закликала адміністраторів X знищити мережу, в якій спостерігається сплеск «образливого та неправдивого контенту», націленого проти Камали Харріс.

За її інформацією, один обліковий запис, створений у 2020 році, пропагував неправду, нібито Гарріс зізналася, що вона буде «маріонеткою» президента України Володимира Зеленського, якщо її оберуть президентом.

У цьому ж акаунті висувалося необґрунтоване твердження про те, що Білий дім наполягає на зміні режиму в Лівані, користуючись нещодавніми атаками Ізраїлю на бойове угруповання Хезболла.

Інший обліковий запис, створений у 2011 році, поширив допис Маска, який підтримав Трампа.

Сотні облікових записів у переліку — не пов’язані зі справжніми користувачами соцмережі, для деяких створюють підроблених персонажів, використовуючи зображення з сайтів зі стоковими фотографіями, повідомила ASP.

Щоб замаскувати свої цілі та легше долучитися до більшої кількості обговорень на X, деякі облікові записи регулярно ділилися дописами про спорт і криптовалюту, зазначено у звіті.

  • Читайте також: Соцмережа X опублікувала звіт про модерацію контенту за підсумками півріччя

Встановити, хто саме стоїть за проросійськими акаунтами, дослідникам не вдалося. З огляду на введення значної плати доступ до API платформи Х, було важко оцінити їх точне охоплення.

«Якби дослідникам відновили доступ до даних, така діяльність, швидше за все, була б помітною», — йдеться у звіті ASP.

Боти та інші автоматизовані облікові записи, стверджують дослідники, є наріжним каменем зусиль Кремля з поширення дезінформації, у деяких випадках вони замінюють облікові записи державних медіа, заблокованих санкціями у кількох країнах після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Фото: соцмережа Х / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Дональд Трамп Соцсети Twitter выборы в США
Источник материала
loader
loader