Емоційне вигорання на роботі: як визначити та повернути бажання працювати
Емоційне вигорання на роботі: як визначити та повернути бажання працювати

Емоційне вигорання на роботі: як визначити та повернути бажання працювати

Немає сил виконати найпростіше завдання. Задачі, які раніше ви робили на раз-два, тепер забирають багато часу, а їх завершення не приносить задоволення. Знайомі симптоми? Так, у тому числі у людей проявляється вигоряння. Що це за феномен, як зрозуміти, що ви вигоріли, та що з цим робити – розповідає психологиня безоплатних груп підтримки "тихі зустрічі" від ГО "ТИША" Катерина Соломянова-Кирильчук.

Емоційне вигорання – серйозна проблема

Робота займає щонайменше третину часу нашого життя. І якщо ця третина робить нас нещасними, то і решту часу ми будемо пригніченими. Згідно з дослідженням Інституту Гелапа 2021 року, 74% опитаних час від часу відчувають емоційне вигоряння на роботі. І це впливає не лише на окремих "вигорівших" людей, а й на компанію та економіку загалом. Бо такі працівники частіше хворіють, повільніше виконують задачі і врешті звільняються.

За даними британського фонду Mental Health UK частіше вигоряють люди в віці до 34 років. І більш вразливими до стресу і тиску на роботі є жінки. Також саме жінки більше потерпають від виконання неоплачуваної роботи. Чоловіки ж краще за жінок усвідомлюють важливість піклування про себе і необхідність відпустки в разі вигоряння. Але на відміну від чоловіків, жінки краще усвідомлюють важливість соціальної підтримки.

Емоційне вигорання
Емоційне вигорання щороку охоплює більше людей / Фото Pixabay

Не дивно, що у 2019 році ВООЗ офіційно включило синдром емоційного вигоряння в міжнародний класифікатор хвороб (МКХ) як фактор, що впливає на стан здоров’я.

Отже, які є ознаки вигоряння (згідно з МКХ):

  • відчуття виснаження і знемоги;
  • зростання відстороненості від роботи, негативне чи цинічне ставлення до неї;
  • відчуття неефективності і нестачі досягнень.

А ще додайте сюди уникання виконання начебто і важливих завдань. Або коли ви регулярно відкладаєте, затягуєте, зриваєте терміни. Або відчуваєте тривожність через нові задачі і спілкування з людьми. Коли ви постійно втомлені та сприймаєте навіть нейтральні коментарі як особисту образу, – все це може також сигналізувати про вигоряння. Але воно не трапляється зненацька!

Найпідступнішою є перша стадія вигоряння, так званий "Медовий місяць", коли у вас багато енергії, планів, хочеться робити ще більше, встигати ще краще. Це поступово затягує в перепрацювання, з’являються перші ознаки стресу. На цьому етапі здається, що треба докладати більше зусиль – і все мине. Але ні, не мине. Бо потім стрес стає хронічним, і людина потрапляє у вирву виснаження: відкидає різні "неважливі" активності (спорт, відпочинок, походи в кіно чи театр) у сподіванні, що це вивільнить час і енергію, щоб працювати більше. Насправді ж людина відмовляється від активностей, які давали їй ресурс і енергію діяти. І відкидаючи їх, ми тільки зменшуємо рівень енергії і пришвидшуємо настання вигоряння і серйозних наслідків,
– пояснює психологиня "ТИШІ" Катерина Соломянова-Кирильчук.

Катерина Соломянова
Катерина Соломянова-Кирильчук / Фото ГО "ТИША"

Чому не можна нехтувати проблемою

Оскільки вигоряння пов'язане з роботою, віддалення від стресу має знижувати його прояви. Отже, коли ви йдете на вихідні, має ставати легше. Якщо ж за вихідні стан не покращується, або одразу з понеділка починають проявлятись ознаки — значить ви вже як мінімум на третій стадії. Але першим дзвоником є, як не дивно, підсилення робочої активності і понаднормова праця.

Емоційне вигорання
Важливо не ігнорувати ознаки емоційного вигорання / Фото Pixabay

Якщо вчасно не відреагувати на ознаки вигоряння, воно може призвести до депресії, тривожного та інших ментальних розладів. Тому варто займатися профілактикою: втримуватися від перепрацювання, вчасно і пасивно відпочивати, забезпечити собі повноцінний сон, харчування і не нехтувати фізичною активністю. Доречно буде відвідувати групи психологічної підтримки чи самотужки ввести у своє життя психологічну гігієну.

Зараз, коли питання вигоряння вийшло на загал, багато організацій почали проводити тренінги з профілактики цього феномену для співробітників. Якщо в вашій компанії такої практики немає, ви можете зібрати колег та заповнити заявку на участь у фасилітованих групах підтримки "тихі зустрічі" від ГО "ТИША" для організацій, які пройдуть у Полтаві, Харкові та Дніпрі. Зберіть ваших колег та зареєструйтеся на участь у групі за посиланням.

На цих групах, в тому числі піднімається тема емоційного вигоряння.

Як побороти емоційне вигорання

Якщо ознаки вигоряння вже очевидні, прислухайтеся до цих порад від Катерини Соломянової-Кирильчук:

  • Сходіть у відпустку або продумайте варіанти щоденного відпочинку, як-от: час на самоті, контакт з природою чи тваринами, повільні сніданки/обіди/вечері;
  • Працюйте з психологом особисто або в групі. Це буде суттєвою допомогою на будь-якому етапі;
  • Якщо ще залишаються сили – делегуйте і організовуйте робочі процеси так, щоб зменшити психологічне навантаження;
  • Вибудовуйте соціальні зв’язки з колегами чи друзями, які можуть вас зрозуміти і підтримати;
  • На рівні компанії впроваджуйте заходи з психологічного добробуту, чітко формулюйте завдання і регулярно підсвічуйте сильні сторони співробітників. Тут у пригоді стануть групи підтримки "тихі зустрічі" для організацій.

Відновлення від вигоряння може займати від кількох місяців до року і більше.

Групи підтримки "тихі зустрічі" для організацій реалізуються ГО "ТИША" завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду "Відродження".

Источник материала
loader
loader