Наступ Росії слабшає, не досягнувши головної мети, – The Economist
Наступ Росії слабшає, не досягнувши головної мети, – The Economist

Наступ Росії слабшає, не досягнувши головної мети, – The Economist

Також триває боротьба на Торецькому напрямку. Втім, як пише The Economist з посиланням на українські джерела, наразі значного просування там не зафіксовано.

Росія не здобула значних здобутків під час свого наступу

Попри свої наступальні дії Росія досі не змогла взяти такі важливі міста, як Часів Яр і Покровськ. Останній, до слова, є ключовим логістичним вузлом для ЗСУ.

У серпні 2024 року часто йшла мова про швидке падіння Покровська, але, на щастя, на останні тижні російський наступ, і ворог там не маж значних територіальних здобутків.

"Ніко Ланге, колишній начальник штабу в міністерстві оборони Німеччини, який має тісні зв'язки з українцями, каже, що хоча російські війська зараз знаходяться в радіусі артилерії міста, їм бракує сил, щоб здійснити узгоджену атаку. У той час як взяття Покровська дало б Росії стартовий майданчик для атак углиб центральної України та погіршило б матеріально-технічне становище України на півдні Донбасу, пан Ланге вважає, що операція, навіть якщо вона буде успішною, триватиме багато місяців і завдасть росіянам надзвичайно великих втрат", – пише видання.

Росія зазнає великих втрат під час свого наступу

Як пише видання, Україна продовжує дотримуватися стратегії поступової здачі територій, але водночас завдає росіянам максимальних втрат: ворог втрачає по тисячі солдатів за день, а запаси радянської техніки можуть закінчитися вже у 2025 році.

Здавалося б, невичерпні запаси переважно радянської бронетехніки та танків, які вона змогла використати, можуть закінчитися до наступного року. Інститут вивчення війни у ​​Вашингтоні підраховує, що тільки в районі Покровська за останній рік Росія втратила щонайменше п'ять дивізій танків і бронетехніки. Без достатньої броні російські солдати стають легкою здобиччю для українських дронів, що стають все більш потужними,
– передає видання.

Також росіяни втрачають власну артилерію та стають залежними від ненадійних боєприпасів з КНДР. На початку 2024 року співвідношення артобстрілів було 10:1 на користь Росії, то зараз – до 2,5:1. Така тенденція стала можливою завдяки поставкам снарядів від союзників та власному виробництву України. Не менш важливу роль тут відіграли удари по російських складах боєприпасів.

Щоправда, допомога від СШ, надіслана Україні у 2024 році, різко скоротилася порівняно з обсягом, надісланим у 2023 році.

"Попри нинішню зневіру щодо перспектив України, Росія далека від досягнення своєї головної мети – встановлення контролю над Донецькою та Луганською областями до кінця цього року. І попри те, що Росія поставила за мету вибити українські сили з Курської області до початку цього місяця, тепер виглядає так, ніби це займе набагато більше часу та потребує значно більших сил", – додають журналісти.

Теги по теме
Россия война Новости Украины
Источник материала
loader
loader