Ближче до зірок і мети: виробник «Байрактарів» тестує свій безпілотний винищувач Kızılelma
Ближче до зірок і мети: виробник «Байрактарів» тестує свій безпілотний винищувач Kızılelma

Ближче до зірок і мети: виробник «Байрактарів» тестує свій безпілотний винищувач Kızılelma

В рамках проекту безпілотного винищувача компанія Baykar Makine провела чергові випробування третього прототипу Bayraktar Kızılelma.

Як заявив цей знаний і в Україні турецький виробник безпілотних авіаційних платформ на своїй сторінці в соціальній мережі Х, під час першого випробування третього прототипу у Kızılelma PT-3 перевірено шасі. Безпілотний винищувач успішно піднімався у повітря та приземлився, повідомляє АрміяInform.

— Злітно-посадкові випробування пройшли успішно, — наголошується в повідомленні.

При цьому Baykar не розкрила додаткових деталей про хід робіт над проектом Bayraktar Kizilelma PT-3.

Своєю чергою експерти з ІКК Defense Express нагадали, що роботи над цим БПЛА у рамках програми MIUS стартували ще в 2010-х роках, водночас у 2021 вперше були оприлюднені дані про характеристики цього безпілотного винищувача.

— У листопаді 2022 року безпілотний винищувач Kızılelma від Baykar розпочав «пробіжки» перед першим польотом, а в грудні того ж року — із випередженням визначених графіків вперше відірвався від землі. З того часу перший прототип пройшов низку випробувань, а в квітні 2023 року на фестивалі TEKNOFEST здійснив політ разом з винищувачем F-16C, — поінформували дослідники оборонного ринку з DE.

Як свого часу повідомляла наша редакція, Kızılelma призначений для експлуатації зокрема, з турецького легкого авіаносця TCG Anadolu (L-400). Цей безпілотник може використовувати широку номенклатуру озброєння — ракети «повітря-повітря», «повітря-поверхня», низку різних бомб тощо. Тож фактично його можна класифікувати як безпілотний винищувач, який зрештою може й відігравати роль так званого «вірного веденого» для пілотованих літаків.

Його здатності нести широкий спектр озброєнь робить даний БПЛА універсальною бойовою платформою для виконання повітряних і наземних місій.

Як зазначив технічний директор Baykar Сельчук Байрактар, ключова перевага винищувача Kızılelma полягає у тому, що він є саме безпілотним. Відсутність пілота на борту дозволяє виконувати місії з високим рівнем ризику, де людські втрати могли б виявитися неприйнятними.

— Втрата пілота — це поразка, тому не завжди можна ризикувати. Але це не стосується безпілотних платформ. Оскільки це літак-робот, його втрата не така значуща, — пояснив директор.

При цьому технічний директор «Baykar Makine» на своїй сторінці в соцмережі заявив, що компанія-виробник запустить серійний випуск Bayraktar Kızılelma, оскільки бажаючі придбати ці машини країни вже подавали заявку на постачання.

Однією з важливих переваг Kızılelma є його здатність злітати та сідати на кораблі з короткими злітно-посадковими смугами, що значно розширює його оперативні можливості. Більше того, він зможе ефективно протистояти повітряним цілям, що робить його незамінним елементом у системі оборони та наступальних операцій.

Характеристики безпілотника Bayraktar Kızılelma:

  • максимальна швидкість: 900 км/год
  • крейсерська швидкість: 740 км/год
  • бойова дальність: 930 км
  • час у польоті: 5 годин
  • максимальна висота: 12000 м
  • робоча висота: 10 668 м.

Источник материала
loader
loader