Викрадена окупантами українська журналістка померла в полоні
Викрадена окупантами українська журналістка померла в полоні

Викрадена окупантами українська журналістка померла в полоні

Вікторію Рощину викрали росіяни під час окупації Бердянська в 2022 році. З того часу вона перебувала в полоні.

Журналістка українського видання Hromadske Вікторія Рощина, що готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України 2022 року і яку викрали російські окупанти в Бердянську Запорізької області, загинула в російському полоні. Про це розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко в ефірі національного телемарафону в четвер, 10 жовтня.

Він наголосив, поки що рано говорити про обставини смерті Рощиної, вони з’ясовуються. Посадовець додав, що проводилася робота зі звільнення журналістки з полону.

“Близько 25 українських журналістів (перебувають у полоні в РФ – ред.), є також ті, які вважаються зниклими безвісти. Робота щодо всіх них ведеться. І робота зі звільнення Вікторії також велася, і те, що її переводили з Таганрога до Москви – це був етап її підготовки до звільнення”, – заявив Яценко.

Представники ФСБ РФ і російських окупаційних збройних сил 15 березня 2022 року викрали в Бердянську Запорізької області Вікторію Рощину, що готувала матеріали щодо воєнних дій на сході та півдні України. Після цього її місцезнаходження тривалий час не було відоме, а також було порушене кримінальне провадження за фактом порушення законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Проросійські ЗМІ та телеграм-канали поширили відео, де Рощина заперечує свої претензії до російських служб, які тримають її в полоні, і каже, що нібито вони врятували їй життя.

У Hromadske повідомили, що відео журналістка записала під тиском російських силовиків як нібито умову її звільнення, яке так не відбулося.

Як ми вже писали, росіяни, під приводом лікування, примусово вивозять хворих дітей з хоспісів на тимчасово окупованих територіях України.



Теги по теме
Смерть оккупация
Источник материала
loader
loader