У Португалії відкрили виставку про вплив війни на український спорт
У Португалії відкрили виставку про вплив війни на український спорт

У Португалії відкрили виставку про вплив війни на український спорт

На 18-й Конференції міністрів спорту держав-членів Ради Європи Міністерство молоді та спорту, Посольство України у Португальській Республіці, Генеральне консульство України у Порто за підтримки португальської сторони та Секретаріату Ради Європи організували фотовиставку про вплив війни на український спорт.

Про це повідомляє пресслужба Мінмолодьспорту, передає Укрінформ.

Частина виставки присвячена Сергію Стаховському -  колишній першій «ракетці» України, який з початком повномасштабного вторгнення відклав тенісну ракетку та взяв до рук зброю для захисту України.

Представлені також фото гімнастки Олександри Паскаль, борця Жанна Беленюка та легкоатлетки Юлії Левченко. Олександра Паскаль - восьмирічна  спортсменка, яка  у 2022 році в результаті російського ракетного удару по Затоці на Одещині втратила ногу. Після протезування та реабілітації дівчинка продовжує активно займатися художньою гімнастикою і мріє про великі спортивні змагання та нагороди.

Ці фото є частиною мультимедійного проєкту The Will To Win («Воля до Перемоги»), який реалізовано за ініціативи Офісу Президента України, Міністерства молоді та спорту України, Національного олімпійського комітету, Асоціації «Дивись українське!», за підтримки Фонду «МХП-Громаді», за сприяння Світового конґресу українців та Українсько-американської координаційної Ради.

Крім того, на фотовиставці було презентовано знімки відомого українського фотографа Миколи Синельникова, на яких зображені реалії українського спорту - споруди і те, що з ними зробила росія. Однією з героїнь фотовиставки стала дзюдоїстка Анастасія Чижевська, у якої російська війна двічі забрала дім, 2014 року в Луганську та 2022го - в Ірпені. Свою медаль чемпіонату Європи Анастасія присвятила батьку, який загинув на фронті, захищаючи Україну.

Під час презентації фотовиставки міністр молоді та спорту Матвій Бідний звернувся до учасників із подякою за солідарність з українським спортом. «Ми розраховуємо на вашу солідарність у засудженні дій агресора, привернення уваги світу до дій для припинення цього нападу, а також у питанні продовження відсторонення громадян РФ і РБ від міжнародного спорту», - наголосив Бідний.

Разом з міністром у представленні фотовиставки узяла участь олімпійська чемпіонка, делегатка конференції від молоді Ярослава Магучіх. Виступ Ярослави перед учасниками конференції був надзвичайно емоційним і потужним, викликавши глибокий відгук та підтримку.

«Сьогодні я світова рекордсменка, олімпійська чемпіонка та чемпіонка світу. Але місця, де колись почалися мої мрії, більше не існує. Моя спортивна школа була знищена російською ракетою. Вона стала ще однією жертвою війни, розв'язаної Росією»

Ярослава закликала лідерів європейської спортивної політики докласти зусиль для привернення уваги світу до жахливих наслідків війни та не допускати громадян країн-агресорок до міжнародного спорту.

Фото: facebook.com/minmolodsport.

Теги по теме
Украина война Спорт
Источник материала
loader
loader