На Кіровоградщині переробляють каштани для українських та закордонних фармкомпаній
На Кіровоградщині переробляють каштани для українських та закордонних фармкомпаній

На Кіровоградщині переробляють каштани для українських та закордонних фармкомпаній

У селі Липняжка Добровеличківської громади Новоукраїнського району Кіровоградщини збирають та переробляють каштани для українських та закордонних фармацевтичних компаній. Для заготівлі планують зібрати майже 70 тонн каштанів. Про це Суспільному розповів керівник підприємства, яке займається переробленням та заготівлею каштанів, Петро Халазій, пише agronews.ua.

З його слів, сировину з каштанів відправляють до Китаю, Сполучених Штатів Америки, Польщі, Німеччини, Чехії та Болгарії.

“Українська продукція користується попитом, бо у нас мало гербіцидів й отрутохімікатів. 90% – це дикорос, а це цінують набагато більше, ніж продукцію, вирощену на плантаціях”.

Технологиня з перероблення лікарської сировини Анна Ахмет сказала, що ціна на каштан залежить від обсягів.

“Якщо це гуртовий заготівельник, то ціна може бути до десяти гривень за кілограм, а якщо місцеві люди роздрібно приносять, то від шести до семи гривень. З 70 тонн, що запланували переробити, 46 тонн вже прийняли на переробку. Вони — в процесі обробки”.

Перероблення розпочинають з подрібнення каштанів. Після цього їх відправляють на сушіння. Потужність та розмір сушарки дозволяють одночасно завантажити майже вісім тонн сировини.

“Зараз на дворі прохолодно й волого, тому каштан буде сохнути півтори доби. Температура сушіння – 60-80 градусів. Якісна сировина – це сухий каштан, світло-жовтого кольору, без цвілі та потемнінь”.

Сушарку опалюють відходами соняшника, розказала Анна Ахмет

“Це дуже бюджетно. Зазвичай цю сировину викидають, адже вона не має жодної цінності”.

За даними керівниці фармацевтичного підприємства Жанни Стручковської, каштани використовують для виготовлення ліків та косметики, вони мають протинабрякову, протизапальну та протибольову дію, корисні для зміцнення судин та розріджує кров.

“У кінського каштана все корисне: кора, квіти й самі плоди. У коричневій шкірці каштана є вітамін K, який потрібен для зміцнення судин та покращення еластичності. На основі кінського каштана фармацевтична промисловість виробляє дуже багато лікарських форм: пігулки, капсули, свічки, розчини для ін’єкцій”.

Перероблення каштанів триватиме ще два тижні, розповів керівник підприємства.



Перегляди: 0
Источник материала
loader
loader