Підсумки 09.10: Удар по арсеналу РФ і заборона
Підсумки 09.10: Удар по арсеналу РФ і заборона

Підсумки 09.10: Удар по арсеналу РФ і заборона

ЗСУ вразили у Брянській області арсенал із КАБами та боєприпасами з КНДР; Рада заборонила мобілізацію до 25 років. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Підрозділи Сил безпілотних систем у взаємодії з іншими частинами Сил оборони завдали удару по 67-му арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Брянській області. На території складу зберігалися боєприпаси до ракетно-артилерійського озброєння, зокрема ті, що надійшли росіянам з КНДР, а також керовані авіабомби. Значна частина з них розміщувалася просто неба.

Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому закон, який передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років. Згідно з пояснювальною запискою, законом забороняється призов чоловіків віком від 18 до 25 років, які до змін у законодавстві мали статус “обмежено придатних”. Водночас тих, хто вже був мобілізований і підпадає під цю категорію, закон дозволяє відправити у запас. Наголошується, що чоловіки 18-25 років тепер можуть бути призвані на службу лише за їхньою згодою.

Рада Євросоюзу схвалила пакет фінансової позики Україні на суму до 35 мільярдів євро, що є частиною зобовʼязань блоку у виконанні відповідного рішення G7 щодо заморожених активів РФ. ЄС планує, щоб кошти стали доступними для України з 2024 року, а кредит був виплачений протягом максимум 45 років. Ця допомога спрямована на негайне задоволення нагальних потреб України у фінансуванні, які зросли через посилення агресії Росії проти України.

Німеччина планує передати Україні пакети військової допомоги на загальну суму 1,4 млрд євро до кінця 2024 року. Мова йде про нові зенітні системи, бойові машини для піхоти, танки та п’яти-шестизначну кількість артилерійських боєприпасів.

Уряд Литви схвалив виділення додаткових 13 мільйонів євро Литовському фонду співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги. Ці кошти підуть на фінансування проєктів із відновлення України. Загальна сума військової, фінансової та гуманітарної допомоги, наданої Литвою Україні з початку війни, сягнула майже 1,5 мільярда євро.

Через безпекову ситуацію ухвалено рішення про примусову евакуацію дітей з їхніми родинами із низки населених пунктів Сумщини. Мова про обов’язкову евакуацію у примусовий спосіб 497 дітей зі 101 населеного пункту Сумської області (90 населених пунктів Сумського району й 11 населених пунктів Конотопського району).

Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт стосовно внесення змін в кримінальне законодавство у звʼязку з ратифікацією Римського статуту. Відповідно до ухваленого закону, за злочини проти людяності буде передбачена кримінальна відповідальність.

Наглядова рада ПриватБанку обрала новим головою правління Мікаеля Бьоркнерта. Банк називає Бьоркнерта “одним із топбанкірів Швеції”, який має понад 25 років досвіду роботи у фінансовому секторі та на лідерських позиціях. Раніше він обіймав посаду керівника напряму банківського бізнесу Swedbank, де відповідав за увесь спектр банківських послуг, від роздрібного та корпоративного банкінгу до операційних питань та цифрової трансформації. Шведський банкір стане четвертим головою правління ПриватБанку після його націоналізації.

Саміт проходить у Хорватії. На саміті у форматі Україна плюс 12 країн обговорюють міжнародні зусилля заради наближення миру та реалізації Формули миру, спільне з партнерами реагування на безпекові виклики, а також взаємодію на шляху до Євросоюзу й НАТО.

У пустелях традиційно випадає найменше опадів: так, середня кількість опадів у Сахарі становить приблизно 45 літрів на квадратний метр на рік. Водночас, за офіційними даними, лише на початку вересня у деяких районах Сахари випало 99 літрів опадів на квадратний метр.

Нобелівський комітет присудив премію з хімії Девіду Бейкеру, Демісу Гассабісу та Джону Джумперу. Бейкер отримав половину премії за розробку нових білків за допомогою обчислювальних методів, що може мати значний вплив на фармацевтику, вакцини та наноматеріали. Хассабіс та Джампер з Google DeepMind отримали іншу половину за створення штучного інтелекту AlphaFold2, який розв’язав 50-річну проблему передбачення структури білків. Це відкриття дозволило визначити структуру мільйонів білків, що допомагає дослідникам краще зрозуміти антибіотичну стійкість і навіть розробляти ферменти для розкладання пластику.



Теги по теме
Владимир Зеленский Евросоюз прогноз погоды Германия помощь Литва эвакуация ПриватБанк КНДР Африка
Источник материала
loader
loader