«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року
«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року

Досліджуємо, про що писала російська пропаганда минулого тижня.

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. Також ми робимо огляд фейків за тиждень ― читайте останній за 23—29 вересня. Підсумковий текст про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році читайте тут.

З 30 вересня по 6 жовтня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 28 дезінформаційних вкидів. Протягом минулого тижня пропагандисти стверджували, що питної води в Києві вже «не буде» й переконували, нібито держборг України скоро «перевищить» 1000% від ВВП держави.

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року - Фото 1

«Україна потонула в боргах»

У російському сегменті соціальних мереж писали, що до кінця наступного року державний борг України сягне понад 1000% від ВВП.

«Нормально поскакали на Майдані», — кепкують пропагандисти.

Але насамперед пропагандисти перекрутили інформацію про зовнішній борг країни. Загалом такий борг є показником фінансової стійкості країни та має вплив на економічний розвиток. Він є в будь-якої країни та може бути як джерелом фінансування для розвитку економіки, так і фактором, що обмежує економічне зростання.

До прикладу, такий високий показник — не рідкість навіть у країн із розвиненою економікою, які не перебувають у стані війни. Так, держборг Франції, Бельгії та Великої Британії становить по 112%, 105% та 104% від ВВП відповідно, а в Японії цей відсоток узагалі сягає 254 (інформація станом на 2022 рік).

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року - Фото 2

Фото — StopFake

Тож пропагандисти завищили цифру держборгу вдесятеро, а ще повністю проігнорували контекст оригінальної новини. Оскільки в оголошенні Міністерства фінансів ішлося про скорочення зовнішнього боргу зі 100,5% до 97% ВВП у 2025 році, тобто про позитивну динаміку цього показника. У сумі обсяг зовнішнього та внутрішнього держборгу складе 8,2 трлн грн. Але це загальноекономічний фактор, який супроводжує економіку багатьох країн, — і буквально чогось «катастрофічного» в цьому нема.

«Медіа України проти Ілона Маска»

У мережі поширювали також нібито відео від платформи United24, у якому стверджують, буцімто операція ЗСУ в Курській області провалилася через американського винахідника Ілона Маска.

У відео заступник Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського полковник Вадим Сухаревський нібито звинуватив Ілона Маска у створенні «пастки» в Курській області. Мовляв, через 24 години після початку операції в Курській області супутникова мережа Starlink перестала працювати.

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року - Фото 3

Скриншот — VoxCheck

Проте United24 не публікувала схожих відео на своїх офіційних ресурсах. А зворотний пошук фото в гуглі продемонстрував, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, фото з військовим, який налаштовує антену Starlink, взяли з офіційної сторінки командування Сил підтримки Збройних сил України. Його опублікували у 2022 році.

Хоча Вадим Сухаревський не винуватив американського мільярдера в так званому провалі операції, однак випадки, коли Ілон Маск змушує своїх інженерів вимикати Starlink, усе ж таки бувають.

«Без питної води»

У російському сегменті соціальних мереж стверджували, що на Київ насувається екологічна катастрофа. У дописах стверджують, що забруднення, яке почалося з річки Сейм на Сумщині, дійшло Десною до Київської області.

«Зробить Київ із цим щось? Подивимося. Поки що жодних зрушень немає — лише констатація», — пишуть пропагандисти.

Однак забруднення Сейму й Десни не вплинуло на стан води в річці Дніпро, загрози для Києва та південніших областей немає.

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року - Фото 4

Скриншот — VoxCheck

Ще 14 серпня 2024 року справді зафіксували забруднення річки Сейм, що протікає на Сумщині та Чернігівщині з Курської області Росії. За офіційною версією, нечистоти в Сейм потрапили з цукрового заводу в селищі Тьоткіно Курської області — близько 6 тис. тонн продуктів перероблення цукру.

Так, на річках Сейм та Десна на Чернігівщині, Сумщині та Київщині наразі заборонено купатися, ловити рибу та використовувати цю воду в господарстві. Утім, екологічної катастрофи в Києві, яку передрікали російські телеграм-канали, не сталося. Ба більше, за інформацією «Київводоканалу», очисні споруди впораються із забрудненням, якщо воно дійде до точок водозабору Києва.

У Києві про якість питної води щодня інформує Київський міський центр контролю та профілактики хвороб. Він не виявляв перевищень показників шкідливих речовин. Станом на вересень 2024 року показники перебували в межах норми. Загроз для водозабору на Чернігівщині та Сумщині також немає, адже воду отримують не з річки, а з артезіанських свердловин.

  • Читайте ще: Спростування того, що електроенергія в Україні дорожча, ніж в інших країнах Європи.

«VISA в Росії»

Проросійські джерела поширювали «новину», що одна з найбільших світових платіжних систем Visa повертається на російський ринок. Як «доказ» цього пропагандисти наводили інформацію, що компанія Visa подала в «Роспатент» (в Україні — «Укрпатент», це організація, яка займається реєстрацією об’єктів інтелектуальної власності) запит на оновлення своїх товарних знаків для банківських послуг і криптовалюти в Росії.

Утім, Visa не повертається на російський ринок. Таке рішення компанія навіть не оголошувала на жодній зі своїх офіційних сторінок. Та й наразі повернутися в Росію платіжна система не має юридичної можливості через дію американських санкцій. Урядові санкції вимагають від Visa призупинити доступ до своєї мережі для цілої низки російських фінансових компаній, включно з центральним банком країни та другою за величиною фінансовою інституцією країни — банком ВТБ.

«Росіяни зможуть розплачуватися картками VISA?» Огляд російської дезінформації за 30 вересня — 6 жовтня 2024 року - Фото 5

Фото — StopFake

Тобто повернення на російських ринок було би прямим порушенням санкцій США. А оновлення торгових марок, яке Visa справді здійснила в Росії, — це стандартна практика, щоби зберегти за компанією право на використання певних технологій і власного бренду й логотипу в країні. До прикладу, в такий спосіб компанія уникає відтворення чи наслідування бренду з боку Росії.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
пропаганда
Источник материала
loader
loader