Рада ухвалила новий законопроєкт про угоду зі слідством щодо корупційних злочинів: деталі
Рада ухвалила новий законопроєкт про угоду зі слідством щодо корупційних злочинів: деталі

Рада ухвалила новий законопроєкт про угоду зі слідством щодо корупційних злочинів: деталі

Верховна Рада на засіданні 9 жовтня проголосувала у першому читанні за законопроєкт №12039 про угоду зі слідством щодо розслідування корупційних злочинів. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Зазначається, що документ за основу підтримали 268 парламентарів, 

Законопроєкт №12039: головні норми

За його словами, новий законопроєкт про угоди зі слідством підтримали НАБУ та САП, також він відповідає міжнародним зобов’язанням України.  

Так, згідно із законопроєктом:

  • вводиться нова стаття, яка дозволяє у випадку співпраці зі слідством через викриття співучасників та відшкодування шкоди призначати менший строк ув’язнення, ніж вимагає кодекс;
  • у таких випадках суд зможе визначити як додаткове покарання штраф – 102 млн грн максимум за особливо тяжкий злочин та понад 4 млн грн за тяжкий злочин;
  • також суд зможе конфіскувати майно фігуранта, якщо цей вид покарання буде узгоджено;
  • водночас такий інструмент не можна буде застосовувати за загальним правилом до організаторів схем за винятком випадку, що такий організатор викриє іншого організатора;
  • коли йдеться про злочини меншої тяжкості і якщо це невеликі схеми без співучасників, то зменшене ув’язнення зможе отримати фігурант, який повністю відшкодовує збитки, сплачує штраф та може отримати додатково конфіскацію.

Згідно з проєктом закону, для осіб, котрі скоїли корупційний злочин і погодилися укласти з прокурором угоду про визнання винуватості, передбачається запровадження додаткового покарання у вигляді штрафу. Його розмір варіюватиметься в залежності від тяжкості вчиненого правопорушення. 

Як повідомляв «Главком», 18 липня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Він дозволяє підозрюваним у корупції «відкупитися» від покарання, сплативши штраф. За основу проголосував 231 народний депутат. Зокрема, розміри відшкодування варіюються від 204 тис. до 204 млн грн залежно від тяжкості злочину.

Источник материала
loader