Мама "лікувала" закреп: на Волині медики дістали електронний термометр з кишківника немовляти
Мама "лікувала" закреп: на Волині медики дістали електронний термометр з кишківника немовляти

Мама "лікувала" закреп: на Волині медики дістали електронний термометр з кишківника немовляти

Деталі випадку розповіли у Волинському обласному медичному об'єднанні захисту материнства і дитини.

Мама намагалась зробити клізму

Випадок стався 8 жовтня. Бригада екстреної медичної допомоги доправила маму разом із піврічною дитиною із Каменя-Каширського до Волинської обласної дитячої клінічної лікарні в Луцьку.

На рентгені в товстому кишківнику дівчинки чітко було видно електронний термометр, і його також можна було відчути через живіт, розповіли медики.

Мама дитини розповіла, що намагалася зробити клізму за допомогою термометра, пристрій вона змастила олією. Саме через це прилад повністю опинився в кишківнику дитини.


Термометр опинився у кишківнику піврічної дитини / Фото Волинського обласного медичного об'єднання захисту материнства і дитини

Дитину прооперували

Хірурги провели ендоскопічну операцію для того, аби вилучити термометр. За словами лікарки Юлії Артишук, операція була складною і вимагала особливої обережності, аби уникнути пошкодження внутрішніх органів.

"Дістати прилад було дуже непросто. Діяти треба було дуже обережно, щоб не травмувати немовляті анус та внутрішні органи. Самостійно градусник вийти не міг, натомість міг перфорувати (спричинити отвори – ред.) кишківник або надалі спровокувати кишкову непрохідність", – розповіла хірургиня.


Аби дістати термометр медики оперували дитину / Фото Волинського обласного медичного об'єднання захисту материнства і дитини

Лікарі застерегли батьків від самолікування, зокрема дітей, та використання порад некомпетентних людей, адже мама немовляти розповіла, що таку пораду лікування закрепу прочитала в інтернеті.

Зареп у дитини

Натомість медики навели короткі рекомендації, які дійсно можуть допомогти дітям при закрепі.

Що допоможе дитині при закрепі:

  • викладання на животик;
  • вправа "велосипед";
  • поза "султанчик";
  • легкий масажик животика за годинниковою стрілкою.

При цьому наголошують, якщо у дитини є проблеми із випорожненням, слід звертатись до сімейного лікаря, педіатра, гастроентеролога, аби отримати рекомендації щодо стану дитина. Зокрема, можуть призначити препарати відповідно до віку дитини.

Источник материала
loader