Збитки на ₴54 мільйони: на Житомирщині оголосили підозру ексголові обласного Держгеокадастру
Збитки на ₴54 мільйони: на Житомирщині оголосили підозру ексголові обласного Держгеокадастру

Збитки на ₴54 мільйони: на Житомирщині оголосили підозру ексголові обласного Держгеокадастру

НАБУ і САП повідомили колишньому в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області про підозру у зловживанні службовим становищем та заподіянні сільгосппідприємству багатомільйонних збитків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ.

"За даними слідства, у 2021 році підозрюваний, всупереч чинному законодавству та численним судовим рішенням на користь сільгосппідприємства, припинив його право постійного користування земельними ділянками загальною площею майже 5 тис. га та скасував реєстрацію відповідних держактів. Водночас намагався передати ці земельні ділянки у постійне користування іншій юридичній особі для ведення сільського господарства", - йдеться в повідомленні.

У результаті сільгосппідприємству завдано шкоди на суму понад 54 млн грн.

За інформацією ГУ Держгеокадастру в Житомирській області, відомство очолював в.о. начальника Олександр Смолянюк.

17 травня 2021 року під ГУ Держгеокадастру Житомирщини протестували жителі Черняхівського району, які вимагали дозволити їм розпаювати землі комунального сільськогосподарського підприємства "Україна-Черняхів-1". Організатори акції розповіли, що землю підприємства мали отримати понад 300 місцевих пайовиків, які тут працювали. Втім, в обласному Держгеокадастрі скасували акти постійного користування земельними ділянками. Протестувальники вимагали у Смолянюка скасувати попередній наказ щодо актів постійного користування ділянками, аби процес приватизаціїможна було продовжити.

21 травня півтори сотні жителів Черняхівщини виходили на акцію протесту на трасу Київ – Чоп поблизу Житомира. До протестувальників приїхав голова Житомирської райдержадміністрації Юрій Денисовець, котрий пообіцяв якомога оперативніше вирішити це питання.

27 травня на сесії облради депутати підтримали пропозицію звернутися до Кабміну та Верховної Ради щодо перевірки законності дій Держгеокадастру в Житомирській області стосовно ситуації з розпаюванням земель на Черняхівщині.

Як повідомляв Укрінформ, у 2020 році голова Держгеокадастру Роман Лещенко заявив, що планує зі спецпідрозділами правоохоронних органів відвідати Житомирщину. За його словами, в цій області процвітає бандитизм, тіньовий видобуток бурштину, титанової руди, лісу, для чого використовуються земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Теги по теме
Коррупция НАБУ Земля
Источник материала
loader
loader