Коли будемо святкувати День Святого Миколая у 2024 році за новим календарем
Коли будемо святкувати День Святого Миколая у 2024 році за новим календарем

Коли будемо святкувати День Святого Миколая у 2024 році за новим календарем

До святкування залишилося ще кілька місяців, але дата такого важливого дня змінилася. Про це детальніше – розповість LifeStyle24.

Коли будемо святкувати День Святого Миколая у 2024 році

У 2023 році Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новоюліанський календар, через що дати більшості свят змістилися на 13 днів. Якщо раніше громадяни відзначали День Святого Миколая 19 грудня, то тепер – 6 грудня.

За переказами, Миколай Чудотворець народився в місті Патарі. Він з дитинства вивчав Святе Письмо, а в дорослому віці став єпископом. Миколай здійснив паломництво та роздав усе своє майно, яке отримав у спадок, нужденним. Під час переслідування християн він продовжував проповідувати, через що був ув’язнений римським правителем. Втім, святого звільнили, коли до влади прийшов інший імператор. За життя Миколай рятував людей від смертної кари та допомагав бідним. Після смерті святого, його мощі зцілювали вірян.

Згідно з легендами, Миколай таємно допомагав бідним родинам, приносячи подарунки та роблячи добрі справи. Відтак святий став асоціюватися з дивами й благодійністю.

День Святого Миколая 2024
День Святого Миколая 2024 / Фото Freepik

День Святого Миколая: які традиції в Україні

У давнину наші предки влаштовували сімейні посиденьки, на яких співали, танцювали й проводили час разом. Батьки готували своїм дітям печиво, яке називається "миколайчики", що нагадує дідуся. У сучасному світі дорослі вночі кладуть малечі різноманітні подарунки під подушку. Водночас це свято символізує благодійність, тому існує традиція надсилати солодощі або інші презенти у дитячі будинки.

В Україні також активно проводилися святкові ярмарки та фестивалі, що правда, до початку повномасштабного вторгнення.

Источник материала
loader
loader