Китай почав блокувати поставки у Росію сировини для виробництва ліків - ЗМІ
Китай почав блокувати поставки у Росію сировини для виробництва ліків - ЗМІ

Китай почав блокувати поставки у Росію сировини для виробництва ліків - ЗМІ

Китайські компанії почали зупиняти поставки в Росію фармакологічної сировини для виробництва ліків у зв’язку із санкціями.

Про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на президента фармакологічної компанії «Активний компонент» Олександра Семенова, передає Укрінформ.

За словами Семенова, після останнього пакета антиросійських санкцій заборонено поставляти в Росію певні інтермедіати, активи і реагенти.

"Ми з цим стикнулися як виробники фармсубстанцій. Ті ж самі китайські компанії вже вводять рестрикції щодо певних позицій", - заявив президент фармкомпанії.

За його словами, ситуація з поставками у перспективі лише погіршуватиметься. Водночас у Росії неможливо налагодити виробництво власної сировини без преференцій з боку держави.

За наявними даними, залежність російських виробників ліків від іноземної сировини сягає 80%. При цьому понад дві третини імпорту припадає на Китай та Індію.

Після початку повномасштабної війни РФ проти України російська фарміндустрія стикнулася з проблемами під час імпорту сировини, що спровокувало подорожчання ліків. У 2023 році в Росію було ввезено 12 847 тонн субстанцій проти 17 199 тонн роком раніше. На тлі дефіциту вартість їх у минулому році збільшилась на 26% - до 116 доларів США за кілограм.

Через проблеми з поставками сировини для виготовлення препаратів та вихід з російського ринку міжнародних фармвиробників у РФ різко скоротилась кількість доступних ліків. Зокрема, у 2023 році з асортименту зникли 2,2 тисячі позицій, за підсумками року в аптеках загалом було доступно 19,4 тисячі лікарських засобів, що на 11% менше, ніж у попередньому році.

Як повідомляв Укрінформ, на ТОТ Херсонщини люди скаржаться на брак і якість ліків, які завозять росіяни.

Фото: Getty Images

Источник материала
loader