У Росії українку засудили на вісім років за «підготовку теракту» в Маріуполі
У Росії українку засудили на вісім років за «підготовку теракту» в Маріуполі

У Росії українку засудили на вісім років за «підготовку теракту» в Маріуполі

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив 26-річну українку Ірину Навальну до 8 років колонії загального режиму у справі про «підготовку теракту» у Маріуполі.

Про це повідомляє Медіазона, передає Укрінформ.

За версією держобвинувачення, 27 вересня 2022 року Навальна збиралася влаштувати вибух біля будівлі адміністрації в окупованому Маріуполі під час проведення «референдуму» про приєднання окупованих територій до РФ.

Навальній інкримінували статті про підготовку теракту, а також про незаконне зберігання вибухових пристроїв.

Під час дебатів прокурор зажадав для неї 14 років колонії та штрафу у розмірі 400 тисяч рублів. Суд пом'якшив звинувачення, перекваліфікувавши частини обох статей, тобто прибрав звинувачення у спробі вчинити злочин групою осіб, штраф не призначили.

Адвокат Іван Бондаренко заявив, що оскаржуватиме вирок.

Про затримання Навальної за підозрою у підготовці теракту повідомило 27 вересня 2022 року російське держінформагентство. Також було сказано, що дівчина визнала провину.

У суді Ірина Навальна розповіла про тортури, які застосовували до неї. За словами дівчини, їй завдавали ударів електрошокером, залякували. «Зрештою я погодилася оговорити себе, щоб зберегти своє життя та життя своїх близьких», - сказала Навальна.

Вона також говорила, що її «проінструктували», як поводитися під час слідчих дій: «Треба буде тицьнути пальцем у шафу і сказати, що там у тебе лежала вибухівка». У квартирі дівчини силовики знайшли посвідчення її вітчима, який служив в «Азові» і зараз перебуває у полоні.

У травні 2022 року, після окупації Маріуполя, Ірина Навальна разом із матір'ю Олександрою Скачко евакуювалася на підконтрольну уряду територію України. Проте в серпні Навальна повернулася в окуповане місто, де залишилася її бабуся. Через місяць дівчину затримали.

Як повідомляв Укрінформ, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського військовослужбовця Олександра Любаса до 20 років ув'язнення за "спробу висадки" на узбережжя окупованого Росією Криму та "нападу на російських військовослужбовців".

Теги по теме
Россия Мариуполь Суд
Источник материала
loader
loader