Телеграм містить «підпільні ринки даних» для злочинних угруповань Південно-Східної Азії, — звіт ООН
Телеграм містить «підпільні ринки даних» для злочинних угруповань Південно-Східної Азії, — звіт ООН

Телеграм містить «підпільні ринки даних» для злочинних угруповань Південно-Східної Азії, — звіт ООН

За даними управління ООН з наркотиків і злочинності, зламані дані кредиток, паролі, інструменти для кіберзлочинності, програми для крадіжки даних та інші послуги відкрито продають у телеграм-каналах з «мінімальною модерацією».

Месенджер «Телеграм» використовують для масштабної незаконної діяльності у Південно-Східній Азії. Зокрема, на платформу переміщують «підпільні ринки даних». Про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт управління ООН з наркотиків і злочинності.

За даними відомства, зламані дані кредиток, паролі, інструменти для кіберзлочинності, програми для крадіжки даних та інші послуги відкрито продають у великих масштабах у телеграм-каналах з «мінімальною модерацією». Окрім цього, неліцензовані криптовалютні біржі використовують платформу для продажу послуги з відмивання грошей.

Управління ООН з наркотиків і злочинності виявило понад 10 постачальників програмного забезпечення для дипфейків, націлених пеціально на злочинні угруповання кібершахраїв із Південно-Східної Азії. 

Заступник представника управління ООН у Південно-Східній Азії Бенедикт Хофманн назвав телеграм зручним середовищем для злочинців: «Для споживачів це означає, що їхні дані наражаються на більш високий ризик стати об'єктом шахрайства або іншої злочинної діяльності, ніж будь-коли раніше».

У вересні видання The New York Times проаналізувало понад 3,2 млн повідомлень у телеграмі та з'ясувало, що наркоторговці, шахраї та білі націоналісти відкрито ведуть бізнес та поширюють образливі висловлювання в цьому месенджері. 

Нещодавно засновник телеграму Павло Дуров повідомив, що платформа за запитами влади надаватиме IP-адреси та номери телефонів тих, хто займається нелегальною діяльністю. За його словами, кілька тижнів команда модераторів виявляла та блокувала у пошуковій видачі телеграму заборонений контен. У месенджері також з'явився бот @SearchReport, в який можна поскаржитися на подібні повідомлення та канали. 

Нагадаємо, раніше низка українських експертів та представників  влади також неодноразово повідомляли, що телеграм має контакти з російською владою. 

7 жовтня стало відомо, що в Україні використання телеграму обмежать у Верховній Раді за рекомендацією Ради національної безпеки і оборони. Нещодавно користуватись телеграмом на робочих комп'ютерах і телефонах також заборонили у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення заборонено.

Національний координаційний центр кібербезпеки ухвалив рішення обмежити використання месенджера «Телеграм» у державних органах, військових формуваннях та на об'єктах критичної інфраструктури.  Начальник ГУР МО України Кирило Буданов навів дані щодо наявності в російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів телеграму та їхніх персональних даних, а представники Служби безпеки та Генерального штабу ЗСУ зазначили, що ворог використовує месенджер для кібератак, встановлення геолокації користувачів та корегування ракетних ударів.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
ООН
Источник материала
loader
loader