Політв'язня Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин - родичі
Політв'язня Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин - родичі

Політв'язня Рустема Гугуріка помістили на 15 діб у ШІЗО без пояснення причин - родичі

Засудженого владою РФ кримчанина Рустема Гугуріка, який відбуває покарання в Бурятії, у вересні помістили до штрафного ізолятора на 15 діб без жодних причин.

Як передає Укрінформ, про це повідомила його родичка Тетяна Лук'яненко на міжнародній конференції з питань людського виміру ОБСЄ у Варшаві, повідомляє "Крим. Реалії".

За словами Тетяни Лук'яненко, під час перебування у СІЗО-2 Сімферополя Гугуркін стикався з психологічним та фізичним тиском, а також протягом тривалого часу не отримує медичну допомогу, у зв'язку з чим його стан здоров'я погіршився.

У свою чергу, Айше Куртамет, мати політв'язня кримчанина Аппаза Куртамета, заявила, що його батько, Халіл Куртамет, зараз також заарештований на тимчасово окупованій РФ території Херсонської області, і стосовно нього готується звинувачення. Вона не уточнила, у чому звинувачують батька ув'язненого, але зазначила, що кримінальне переслідування самого Аппаза Куртамета стало результатом відмови співпрацювати з російськими спецслужбами.

Крім того, на конференції виступила Еміне Сулейманова, сестра в'язня кримчанина Марлена Мустафаєва, яка розповіла про подробиці затримання свого брата. За її інформацією, дорогою до ФСБ його били і приставляли до голови пістолет, вимагаючи поставити відбитки на релігійну літературу, яку нібито знайшли під час обшуку в його будинку. Незважаючи на відмову та відсутність інших переконливих доказів у кримінальній справі, суд визнав його винним та засудив до 17 років позбавлення волі.

Рустема Гугуріка затримали 27 березня 2022 року на Чонгарі під час спроби в'їзду до Криму. Повідомлялося, що у мирний час він підробляв таксистом – возив людей до Чонгара та назад. Цього разу через російське вторгнення він спробував відвезти родину до родичів — до Бахчисарая, але так і не доїхав.

2016 року Рустем та його брат Бекір Гугурік отримали повідомлення про заборону в'їзду до Криму до 2021 року.

У вересні 2022 року кримський «суд» засудив до 8,5 року колонії суворого режиму мешканця Новоолексіївки Рустема Гугуріка нібито за участь у «батальйоні імені Номана Челебіджихана».

Раніше Укрінформповідомляв, що у Криму від початку окупації кількість політв’язнів і переслідуваних Росією досягла 331.

Фото: RFE/RL

Теги по теме
Оккупация Крыма
Источник материала
loader
loader