Підсумки 06.10: Нові F-16 і удар по КримуСюжет
Підсумки 06.10: Нові F-16 і удар по КримуСюжет

Підсумки 06.10: Нові F-16 і удар по КримуСюжет


Україна отримала перші F-16 від Нідерландів; У Криму загорілася найбільша на півострові нафтобаза. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс, перебуваючи з візитом в Україні, заявив про передачу перших винищувачів F-16. Очільник відомства не поінформував про кількість вже переданих літаків, водночас наголосив, що ще 24 борти доставлять Україні найближчими місяцями. Окрім цього, Брекельманс оголосив про виділення €400 млн на спільну розробку ударних та розвідувальних безпілотників з Україною.

У Феодосії у ніч проти понеділка, 7 жовтня, спалахнула нафтобаза АТ Морський нафтовий термінал. Пожежа сталася після атаки БПЛА. Перед пожежею місцеві жителі чули вибухи. Також вночі  вибухи чули у різних частинах Криму. Повідомлялося про ймовірний приліт в районі аеродрому Саки в Новофедорівці та пожежу на аеродромі Бельбек. 

Дрон військових бригади НГУ Азову зафіксував розстріл трьох беззбройних українських військовополонених росіянами у Нью-Йорку, що на Донеччині. Зазначається, що росіяни впритул розстріляли трьох українських військових. Згодом бійці 12-ої бригади спеціального призначення Азов спільно з 49-м окремим штурмовим батальйоном взяли в полон одного з групи росіян, яка вчинила черговий воєнний злочин.

Україна отримала від Ізраїля систему раннього сповіщення про повітряні атаки Tzeva Adom. Про це повідомив посол країни Михайло Бродський. Він зазначив, що процес розтягнувся “на багато місяців”, однак тепер його можна вважати завершеним. Система здатна виявляти запуски ракет та безпілотників, розраховувати траєкторію їхнього польоту та з високою точністю обчислювати координати місця падіння, що звужує радіус потенційно небезпечної зони під час обстрілу. Відповідаючи на запитання щодо передачі старих систем Patriot, Бродський зауважив, що остаточного рішення ще немає, тому що нині Ізраїлю потрібні всі системи ППО, щоб відбивати атаки.

Країни НАТО розглядають способи надання Україні більш конкретних кроків для майбутнього членства в альянсі, однак не настільки швидких, як хотілося б Києву. Про це йдеться у статті The Washington Post із посиланням на західного дипломата, який говорив на умовах анонімності. “Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги наступного тижня на зустрічі в Рамштайні, на якій буде присутній Байден. Після того як Зеленському не вдалося зняти обмеження на ракети, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час конференції в Німеччині”, – сказав неназваний дипломат.

Російські війська у ніч проти неділі атакували Одещину ударними безпілотниками та балістичними ракетами. Внаслідок атаки в Одесі сталося загоряння торговельного обладнання в складській будівлі на площі 100 м².  Через падіння уламків загорілися вантажівка та сміття, постраждала одна людина. Також було пошкоджено газовий трубопровід, витік газу швидко ліквідували. Окрім того, внаслідок обстрілу пошкоджено суховантажне цивільне судно.

Армія оборони Ізраїлю у ніч на 6 жовтня здійснила масштабну серію авіаударів по південних околицях Бейрута, що у Лівані, завдавши понад 30 авіаударів по південних околицях міста. Основні цілі включали об’єкти угруповання Хезболла та будівлі поблизу міжнародного аеропорту імені Рафіка Харірі. У ЦАХАЛ заявили про удар по штаб-квартирі розвідки Хезболли в Бейруті.

 



Теги по теме
Украина Одесса Израиль
Источник материала
loader