Який неоподаткований мінімум у 2024 році та як він розраховується
Який неоподаткований мінімум у 2024 році та як він розраховується

Який неоподаткований мінімум у 2024 році та як він розраховується

Неоподатковуваний мінімум на 2024 рік

Сума неоподатковуваного мінімуму доходів громадян встановлена Податковим кодексом України й у 2024 році становить 17 гривень. Хоча ця сума є фіксованою, вона не завжди залишається постійною, пояснюють у Державній податковій службі України.

Згідно з Податковим кодексом, якщо інші закони посилаються на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, для їх застосування використовується сума 17 гривень.

Важливо! Сума в 17 гривень використовується при посиланнях на неоподатковуваний мінімум доходів громадян у законах або інших нормативно-правових актах, проте існують певні винятки з цього правила.

Податкова соціальна пільга

Податкова соціальна пільга – це виняток, який стосується норм адміністративного та кримінального законодавства. Ці норми використовують податкову соціальну пільгу для визначення кваліфікації правопорушень і злочинів, де неоподатковуваний мінімум встановлюється на рівні пільги, а не фіксованої суми.

Тобто, для кваліфікації правопорушень як адміністративних або кримінальних (не враховуючи розмір штрафу), неоподатковуваний мінімум складає 1 514 гривень. В інших випадках, він залишається на рівні 17 гривень.

Як розраховується податкова соціальна пільга

Згідно з підпунктами 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України, податкова соціальна пільга підлягає перегляду. У 2024 році прожитковий мінімум для працездатних осіб зріс до 3 028 гривень на місяць. Відповідно, сума податкової соціальної пільги складає 1 514 гривень, що становить 50% від прожиткового мінімуму (3 028 гривень х 50% = 1 514 гривень).
Теги по теме
Деньги Гривна
Источник материала
loader