Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості
Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості

Розслідування про те, як російська компанія "Планар" та її американська філія Copper Mountain Technologies (CMT) обходять міжнародні санкції, постачаючи технології, що можуть використовуватися у військових цілях, опублікувала міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

Чим займається "Планар"

ООО "Планар" (Planar Tech) спеціалізується на виробництві мікрохвильової електроніки. Головний офіс компанії, в Челябінську, ще один центр розробки – у Томську. Компанія має представництва у Москві та Санкт-Петербурзі. А ще свою філію в США – компанію Copper Mountain Technologies (CMT).

До 2022 року "Планар" займав 10 відсотків світового ринку мікрохвильової електроніки.

"Планар" запропонував постачати військово-промислового комплексу своєї країни передові технології та електроніку. Зокрема, затребувану тоді планарівську електроніку для виробництва БпЛА "Іноходець", "Орлан-10", комплексів РЕБ "Свет-КУ" та "Леєр-3", а також інших видів військової техніки.

Також "Планар" надавав послуги акціонерному товариству "Завод Мікроприлад", вони займалася встановленням автоматизованого робочого місця для перевірки виробу МППУ-50. Це один із основних компонентів російського винищувача 5-го покоління СУ-57.

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості - Фото 1
Технічний опис автоматизованого робочого місця для перевірки МППУ-50 / Фото InformNapalm

Раніше українська група "Кіберспротив" уже звертала увагу, що "Завод Микроприбор" має проблеми з виробництвом виробу МППУ-50 через складність доступу до західних компонентів. Більшість компонентів доставляється з-за кордону через різні російські компанії. І оскільки "Планар" має свою філію в США – Copper Mountain Technologies, через яку вона не лише постачає продукцію на американський ринок, вона може й закуповувати ці потрібні західні компоненти для російського військово-промислового комплексу.

Важливо! Аналітики зазначили, що за таку активну роботу на компанію були накладені санкції з боку США, Великої Британії, Швейцарії та Німеччини. Однак, жодних обмежень на неї не запроваджено з боку Європейського Союзу. Не було обмжеень і проти її американської філії, ні санкцій проти голови "Планар" – Заостровниха Сергія Олександровича.

А як щодо філії "Планар" в США – Copper Mountain Technologies? Після того, як були накладені санкції на "Планар", її взаємодія з американською дочірньою компанією "CMT" ведеться прхованр і часто через неофіційних посередників.

Втім, як наголосили в InformNapalm, продукція, що представлена в обох компаніях, ідентична. Відрізнятися можуть лише серія, колір і дизайн.

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості - Фото 2
Скріншот із сертифікату калібрування СМТ

Ба більше, калібрування для "СМТ" проводяться в місті Челябінськ компанією "Планар".

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості - Фото 3

Сертифікат калібрування СМТ

"Наступний доказ — це ідентичність патентів на технологічну продукцію обох компаній. Ці патенти ідентичні як у США, так і в Росії", – ідеться у розслідуванні.

Зазначають, що у всіх патентах присутня особа на ім'я Сергій Заостровних. Він фігурує серед авторів як американського, так і російського патенту.

При цьому російський патент належить компанії "НПК ТАИР", яка є партнером "PLANAR" та Copper Mountain Technologies у розробці та виробництві векторних аналізаторів, мікрохвильових компонентів і вимірювальних систем.

Структура компаній та приховані зв'язки між "Планар" і CMT

Сергій Заостровних є директором "Планар", а в американській CMT є нібито засновником компанії та її технічним директором. Також він є співзасновником компанії "НПК ТАИР", яка зазначена в патенті на пилозахищену діелектричну шайбу.

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості - Фото 4

Сайт Copper Mountain Technologies

Ще одним співзасновником "Планар" є Андрій Конорєв, який також є засновником компанії ТОВ "Сотис", з юридичною адресою в м. Челябінськ, вул. Елькіна, д. 32. І звісно, за цією адресою також зареєстрована "Планар".

Компанія "Сотис" допомагає "Планару" експортувати свої технології до різних країн, переважно – через фірми-посередники в Китаї.

Інша компанія "SYNECTA", що розробляє ПЗ для "Planar" і CMT, має тісний зв’язок з обома компаніями. Вона позиціонує себе частиною Copper Mountain Technologies, але також входить до кластеру "Planar". Колишній керівник "SYNECTA", Олексій Сурков, тепер очолює європейське представництво "CMT" на Кіпрі. Офіс у Пафосі працює як логістичний хаб, що полегшує транспортування обладнання між Росією, Європою та США. Це дозволяє підтримувати постійний потік компонентів, незважаючи на санкції.

Стає зрозуміло, що продукція "Planar" і "CMT" є ідентичною, а CMT є філією російської компанії "Planar". Проте після 24 лютого 2022 року російська компанія намагається приховати свої зв’язки зі своєю американською фірмою,
– наголосили аналітики.

Мета росіян зрозуміла – це потрібно для того, щоб не втратити можливість виходу на американський ринок і, навпаки, мати змогу постачати підсанкційні західні електронні компоненти для російського військово-промислового комплексу.

Втім, головне у цій ситуації те, що продукцію Copper Mountain Technologies використовують в оборонній та космічній промисловості США.

Контракти "СМТ" з американськими компаніями

Американська компанія Pacific Antenna Systems (PAS) використовувала російські компоненти "CMT" для виробництва супутникових антен. Це обладнання, у свою чергу, постачалося Військово-морським силам США через контракти з Міністерством оборони. Також "CMT" співпрацювала з NASA, AFRL і іншими оборонними структурами США. Компоненти "CMT" інтегрували в системи дослідження матеріалів та інноваційні технології, що ставить під сумнів надійність американських систем, які використовують російські деталі.

Як російська "Планар" через американську філію постачає технології для військової промисловості - Фото 5

Участь СМТ у проектах NASA

Як висновок, можна сказати, що російська компанія "Планар" через свою американську філію Copper Mountain Technologies постачає продукцію для оборонної промисловості США.

Після вторгнення Росії в Україну, "Планар" приховує зв'язки зі своєю американською філією, однак продовжує отримувати західні електронні компоненти. Це дозволяє Росії використовувати ці технології для виготовлення зброї. Тож, очевидно, що потрібно посилити контроль над продукцією "CMT" в оборонних системах США.

"Адже не варто забувати приклад використання, так званих пейджерів, які у визначений час можуть надіслати повідомлення — 1З любов'ю з Росії!", – провели паралель аналітики.

Теги по теме
США расследование
Источник материала
loader
loader