Intel заявила, що кошмар із чіпами Raptor Lake закінчився
Intel заявила, що кошмар із чіпами Raptor Lake закінчився

Intel заявила, що кошмар із чіпами Raptor Lake закінчився

Проблеми стабільності настільних процесорів Intel Core Raptor Lake 13-го і 14-го поколінь повністю вирішені, запевняє Intel. Хоча у компанії поки немає рішення для вже пошкоджених чипів, крім розширеної гарантії. Влітку Intel визнала, що підвищена робоча напруга спричиняє нестабільну роботу процесорів Intel Core 13-го і 14-поколінь. Алгоритм мікрокоду призводить до неправильних запитів напруги на чипи. Помилка загрожує незворотною деградацією процесорів.

Наприкінці минулого місяця компанія випустила чергове оновлення мікрокоду для захисту від збоїв процесорів Raptor Lake. Патч мікрокоду 0x12B для виробників материнських плат дає змогу запобігти одній з основних причин пошкодження чіпів.

Наразі компанія анонсувала чотири набори заходів щодо пом’якшення наслідків. Представник Intel Томас Ганнафорд заявив, що причину проблем усунуто. За даними компанії, деградація чипів може настати через перевищення тих параметрів живлення материнської плати, які рекомендує Intel.

Алгоритм мікрокоду eTVB давав змогу процесорам Intel Core i9 13-го і 14-го поколінь працювати з вищою продуктивністю навіть за високих температур. Мікрокод 0x125 від червня 2024 року усуває проблему алгоритму eTVB.

Мікрокод алгоритму SVID запитує високі напруги з тією частотою і тривалістю, які можуть викликати нестабільність через зсув у показнику мінімальної робочої напруги або Vmin Shift Instability. Мікрокод 0x129 від серпня 2024 року усуває запити високої напруги з боку процесора.

Мікрокод і код BIOS вимагають підвищеної напруги ядра, що може призвести до Vmin Shift Instability, особливо в періоди простою або малої активності. Intel випустила мікрокод 0x12B, який охоплює оновлення мікрокоду 0x125 і 0x129 і вирішує проблеми підвищеної напруги.

Якщо користувачі завантажують останні оновлення BIOS для своїх материнських плат, то в Intel вважають, що це має запобігти передчасній деградації чипів. У разі виникнення проблем виробник рекомендує повернути процесори за гарантією. Тепер Intel має дворічну гарантію на ці чіпи, майже кожен виробник ПК взяв на себе зобов’язання дотримуватися її.

Intel досі не опублікувала номери партій і серійні номери чіпів Raptor Lake, які постраждали від проблем стабільності. Також компанія досі не дає оцінку того, скільки чипів, найімовірніше, будуть необоротно порушені деградацією. Виробник запевняє, що його чіпи для ноутбуків і майбутні процесори для настільних ПК не схильні до цієї проблеми. Джерело

Источник материала
loader