Фіцо планує переконати Україну не припиняти транзит газу з РФ
Фіцо планує переконати Україну не припиняти транзит газу з РФ

Фіцо планує переконати Україну не припиняти транзит газу з РФ

Словацький прем’єр, оминаючи згадки про походження цього газу, запевняє, що від продовження транзиту “виграли б і Словаччина, і Україна”.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо має намір переконати Україну не припиняти транзит російського газу та нафти після 2024 року. Про це  словацьке видання Aktuality.

“Ми переконуватимемо українських партнерів використовувати їхню енергетичну інфраструктуру для імпорту газу та нафти до Європи… Якщо Україна хоче зберегти цю інфраструктуру, її потрібно використати”, – стверджує глава словацького уряду.

Словаччина залишається прихильницею євроінтеграції України, тому “надіється на дружні кроки” у відповідь з боку Києва, заявив урядовець.

“Від цього виграли б і Словаччина, і Україна, адже за транзит вноситься плата”, – переконує Фіцо.

ЗМІ зауважує, що в прямій мові про транзит з боку України словацький прем’єр навмисне уникав згадки про те, що газ надходить саме з Росії.

Як відомо, в липні Угорщина та Словаччина заявили про припинення постачання нафти від російської компанії Лукойл через Україну у зв’язку із внесенням Києвом компанії до списку санкцій. Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною.

Нагадаємо, у вересні інформагентство Reuters написало, що російська компанія Лукойл планує відновити експорт нафти трубопроводом Дружба до Словаччини та Угорщини після того, як її угорський партнер MOL уклав угоди про транспортування цієї нафти через Білорусь та Україну.



Теги по теме
Украина Россия газ нефть
Источник материала
loader