Кабмін запровадив нову норму щодо бронювання працівників держорганів та підприємств
Кабмін запровадив нову норму щодо бронювання працівників держорганів та підприємств

Кабмін запровадив нову норму щодо бронювання працівників держорганів та підприємств

Уряд оновив правила бронювання чоловіків. Згідно з новою постановою Кабміну, держоргани та державні підприємства можуть отримати відмову в бронюванні працівника, якщо інформація про нього відсутня в Реєстрі військовозобов’язаних відомостей. Про це йдеться у постанові КМУ.

Зміни набрали чинності 2 жовтня 2024 року, коли було затверджено «Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг». Цей порядок затверджено постановою від 5 червня 2024 року № 650, з урахуванням змін, внесених постановою Кабміну 1 жовтня 2024 року № 1125.

Отримати бронювання можливо лише за умови, що громадяни оновили свої військово-облікові дані. Для цього військовозобов'язаний має бути на військовому обліку, мати військово-обліковий документ (паперовий чи електронний), підтвердити правильність своїх даних щодо обліку та не бути в розшуку.

Відповідно до постанови Кабміну № 76, є визначені критерії, за якими підприємства можуть бути визнані критично важливими для економіки та життєдіяльності населення в особливий період. Серед цих критеріїв:

  • Загальна сума сплачених податків перевищує 1,5 мільйона євро.
  • Сума надходжень в іноземній валюті перевищує 32 мільйони євро.
  • Підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки держави.
  • Підприємство важливе для певної галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади.
  • Відсутність заборгованості з єдиного внеску на соціальне страхування.
  • Середня зарплата працівників на підприємстві за останній квартал не менша, ніж середня зарплата в регіоні за IV квартал 2021 року.
  • Підприємство є резидентом «Дія Сіті».

Підприємство може бути визнане критично важливим, якщо воно відповідає хоча б двом із цих критеріїв. Такі підприємства мають право забронювати 50% своїх працівників, а в разі потреби – і більше.

Раніше стало відомо, що ексголовнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив, що не підтримує мобілізацію молоді 18-25 років.

Источник материала
loader
loader