RSF: російська пропаганда обходить санкції ЄС, сайт RT доступний у Франції
RSF: російська пропаганда обходить санкції ЄС, сайт RT доступний у Франції

RSF: російська пропаганда обходить санкції ЄС, сайт RT доступний у Франції

Для доступу до сайту RT у Франції достатньо ввести запит «RT en français» у Google. Серед перших результатів пошуку з'являється дзеркальний сайт, через який можна переглядати програми російського каналу без використання VPN.

Російський пропагандистський канал RT (раніше відомий як Russia Today) обходить санкції Європейського Союзу. Попри заборони його контент доступний у Франції.

Про це «Детектор медіа» повідомила організація «Репортери без кордонів» (RSF) та закликала французького регулятора Arcom до жорсткого та негайного виконання санкцій ЄС проти RT.

Зазначається, що для доступу до сайту RT у Франції достатньо ввести запит «RT en français» у Google. Серед перших результатів пошуку з'являється дзеркальний сайт, через який можна переглядати програми російського каналу без використання VPN. Це порушує санкції, накладені на RT Євросоюзом 2 березня 2022 року після вторгнення Росії в Україну.

RT було визначено як організацію, що знаходиться під прямим або непрямим контролем російської влади та підтримує агресію проти України.

Попри заборону на мовлення RT через супутник і кабель, його сайт залишається доступним. RSF висловлює стурбованість тим, що після двох з половиною років санкції ЄС не виконуються належним чином, і доступ до сайту RT є занадто легким.

«Цінність європейських санкцій проти російської пропаганди під час війни в Україні зменшується через слабке виконання. Доступ до сайту RT зараз — це дитяча гра», — зазначив генеральний директор RSF Тібо Брютен.

Проблема доступності RT вже була піднята у лютому 2024 року журналістами Radio Free Europe/Radio Liberty, які змогли отримати доступ до сайту без VPN прямо з будівлі Ради Європейського Союзу в Брюсселі.

Експерти сходяться на думці, що RT вдається обходити санкції через недоліки їх виконання на національному рівні, зокрема у Франції. Важливим фактором також є брак координації між європейськими інституціями.

Найбільш яскравий приклад порушень спостерігається у Франції, де, за даними Комітету Дідро, доступ до версій RT (англійською, німецькою, іспанською та арабською мовами) можливий на понад 50 сайтах і сторінках у соціальних мережах без використання VPN. Подібна ситуація спостерігається і в інших країнах, таких як Німеччина та Португалія.

Організація підкреслює, що RT продовжує свою діяльність, яку ЄС намагався припинити санкціями, займаючись дезінформацією та маніпуляцією фактами, що спрямовані на дестабілізацію сусідніх країн та членів ЄС.

Фото: скриншот ютуб-каналу Reporters sans frontières. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Франция пропаганда
Источник материала
loader
loader