В Україні восени традиційно змінюються ціни на крупи – гречку, рис та макаронні вироби. Цього року врожайність багатьох зернових була нижчою за очікувану через рекордну посуху. Тож і вартість продуктів зростає. Про це повідомляє Хвиля, пише agronews.ua.
На Столичному ринку довгозерний білий рис із Італії (25 кг) коштує 43,50 гривні, а пропарений рис із Індії (25 кг) – 45,00 гривень. Круглий рис “Dalian” з Китаю (25 кг) пропонується за тією самою ціною, що й італійська – 43,50 гривні.
У супермаркетах ціни на рис значно вищі: довгозерний рис у середньому коштує 60,20 гривень за кілограм, а пропарений довгоозерний – 66,60 гривень за кілограм.
Ціни на гречку також демонструють суттєву різницю. На Столичному гречка марки “ARIA” доступна в упаковках по 1 кг та 5 кг по 28,00 грн./кг та 26,70 грн./кг.
У супермаркетах середня ціна на гречку становить 28,65 гривень за кілограм, варіюючи від 25,90 до 32,30 гривень у різних магазинах.
Аналогічна тенденція спостерігається й у цінах на макарони. На Столичному пропонуються макарони “Київ Мікс” в упаковці по 1 кг за ціною 29,75 грн./кг, тоді як у супермаркетах середня ціна на макарони становить 34,43 гривні за кілограм, з розкидом від 26,90 до 45, 10 гривень у різних магазинах.
Це порівняння показує, що покупки на ринку можуть запропонувати значну економію на цих основних продуктах, порівняно з великими мережами супермаркетів.