Конкурували з римлянами: археологи знайшли артефакти древньої культури Кастро
Конкурували з римлянами: археологи знайшли артефакти древньої культури Кастро

Конкурували з римлянами: археологи знайшли артефакти древньої культури Кастро

В іспанській провінції Оренсе археологи виявили два кам’яні блоки з різьбленнями часів культури Кастро. Цей народ жив на Піренейському півострові та досягнув високого рівня розвитку.

Під час розкопок на городищі на північному заході Іспанії дослідники виявили символи, пов'язані з культурою Кастро — цивілізацією, яка процвітала в цьому регіоні протягом першого тисячоліття до нашої ери. Це відкриття дозволяє зазирнути в життя цих ранніх мешканців та дослідити їхні унікальні культурні практики, пише Heritage Daily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Культура Кастро відома своїми укріпленими поселеннями, які називаються "кастро", що починалися як невеликі городища, а згодом переросли у напівміські поселення до II століття до нашої ери. Деякі з цих міст за розмірами та складністю планування могли конкурувати з римськими містами, що свідчить про високий рівень розвитку цієї культури.

Археологи знайшли важливі артефакти, зокрема два різьблені кам'яні блоки
Фото: Vive Avión Cultural Association

Археологи у співпраці з культурною асоціацією Vive Avión розкопували одне з таких місць у Кастро-де-Сан-Вісенсо, розташованому поблизу Авіона в іспанській провінції Оренсе. Під час розкопок команда дослідила територію площею 140 квадратних метрів, де знайшла важливі артефакти, зокрема два різьблені кам'яні блоки.

На першому блоці, прямокутному камені, був зображений трискеліон — стародавній символ, що складається з трьох переплетених спіралей в колі. Вважається, що цей мотив, який датується IV або III століттям до нашої ери, мав духовне або культурне значення для народу Кастро.

Іншою важливою знахідкою стала кам'яна брила з вигравіруваною камунською трояндою, символом, який був виявлений на інших історичних пам'ятках регіону, зокрема в Сітанія-де-Брітейруш в Португалії та Монте-дас-Феррадура в Іспанії.

Важно Єдиний у своєму роді: чому у візантійській церкві опинилася язичницька богиня (фото)

За словами дослідницької групи, ці знахідки не лише збагачують історичні відомості про залізний вік у цій частині Піренейського півострова, але й розкривають глибоку культурну спадщину Кастро.

Раніше Фокус писав про неочікуване відкриття археологів, які дослідили стародавню ДНК. Вчені виявили дивну стабільність, яка не спостерігається більше ніде.

Також ми розповідали про рідкісну золоту монету, знайдену у Болгарії. Вчені вважають, що на ній зображено візантійського імператора.

Источник материала
loader