Збитки державі на 700 мільйонів: слідство у справі ексголови Фонду держмайна Сенниченка завершили
Збитки державі на 700 мільйонів: слідство у справі ексголови Фонду держмайна Сенниченка завершили

Збитки державі на 700 мільйонів: слідство у справі ексголови Фонду держмайна Сенниченка завершили

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили розслідування у справі очолюваної ексголовою Фонду держмайна злочинної організації.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передає Укрінформ.

"Прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі очолюваної ексголовою ФДМУ злочинної організації, діяльність якої призвела до збитків державі на суму понад 700 млн грн. Її учасників також підозрюють у легалізації одержаного злочинним шляхом майна на суму понад 10 млрд грн", - ідеться у повідомленні.

За даними слідства, злочинне угруповання протягом 2019 – 2021 років заволоділо коштами держпідприємств, серед яких найпотужніше хімічне підприємство України АТ «Одеський припортовий завод» та один з найбільших у світі виробників титанової сировини АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Правоохоронці вважають, що у період з листопада 2019 року по березень 2020 року тодішній голова ФДМУ створив злочинну організацію з метою встановлення контролю над найважливішими об’єктами управління ФДМУ у добувній, переробній, паливно-енергетичній та інших галузях економіки.

"Злочинний план полягав у призначенні в органи управління державних підприємств лише керованих осіб, які б забезпечили реалізацію сировини, надання послуг тощо, використання державних ресурсів виключно в інтересах членів злочинної організації. Для цього контрольоване головою ФДМУкерівництво державних підприємств укладало відповідні договори із підконтрольними злочинцям компаніями на умовах, які не відповідали інтересам держави, однак дозволяли неправомірно збагатитись злочинцям", - зазначає САП.

Повідомляється, що одночасно зловмисники визначили осіб, які мали контролювати діяльність відповідних державних підприємств. Не будучи службовцями підприємств, вони фактично здійснювали керівництво їх господарською діяльністю, надаючи вказівки їхнім керівникам щодо укладення відповідних договорів, визначення переможців тендерних процедур та цін на продукцію.

Зокрема, за даними правоохоронців, голова ФДМУ забезпечив призначення в органи управління АТ «ОПЗ» підконтрольних йому осіб та вчинення ними тяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ. Внаслідок таких дій за період з травня 2020 по жовтень 2021 року АТ «ОПЗ» недоотримало понад 600 млн грн.

Крім того, зловмисники заволоділи коштами АТ «ОГХК» шляхом умисного укладення чотирьох контрактів із підконтрольною їм компанією-нерезидентом та забезпечення відвантаження титанової сировини за заниженою вартістю. Ці дії спричинили «ОГХК» збитків на суму 111 млн грн.

Надалі злочинці забезпечили виведення коштів за кордон та придбання активів.

У САП наголосили, що розслідування проводилося за сприяння міжнародних партнерів - Ініціативи з повернення викрадених активів, Організації економічного співробітництва та розвитку, Міністерства юстиції США, Федеральної агенції розслідувань Департаменту національної безпеки США, Федерального бюро розслідувань, а також завдяки ефективній співпраці в рамках спільної слідчої групи Агентства Європейського Союзу з питань співробітництва у сфері кримінального правосуддя (EUROJUST) з представниками європейських країн.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня 2023 року колишньому голові Фонду держмайна повідомили про підозру в створенні злочинного угруповання, яке протягом 2019 - 2021 років заволоділо коштами великих держпідприємств.

У листопаді 2023 року САП і НАБУ оновили підозри учасникам угруповання, яке діяло на чолі з колишнім головою ФДМУ у 2019-2021 роках. Йдеться про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, на суму понад 10 млрд грн.

У травні 2024 року Вищий антикорупційний судзаочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартоюколишньому голові ФДМУ.

У вересні 2024 року правоохоронці повідомили про підозру ще одному учаснику злочинного угруповання, яке діяло на чолі з колишнім головою Фонду держмайна у 2019-2021 роках, та оновили раніше повідомлені підозри 11 учасникам.

Фонд держмайна з вересня 2019 року по лютий 2022 року очолював Дмитро Сенниченко.

Фото: 24tv.ua

Теги по теме
НАБУ САП
Источник материала
loader
loader