Верховний Суд підтвердив кримінальну відповідальність власника собак за завдані ними тілесні ушкодження
Верховний Суд підтвердив кримінальну відповідальність власника собак за завдані ними тілесні ушкодження

Верховний Суд підтвердив кримінальну відповідальність власника собак за завдані ними тілесні ушкодження

Кримінальну відповідальність за тілесні ушкодження, завдані собаками, які через недбалість власника перебували за межами домоволодіння, несе власник тварин.

Відповідне рішення ухвалив Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду, передає Укрінформ.

ККС розглядав касаційну скаргу на рішення судів попередніх інстанцій, які визнали власника розплідника собак винуватим у необережному заподіянні середньої тяжкості тілесних ушкоджень жінці. На думку суду, чоловік, знаючи про можливість збоїв у роботі електричних воріт, залишив своїх собак сторожової породи на самовигулі на території свого домоволодіння, внаслідок чого тварини самовільно вийшли на вулицю і напали на жінку. У потерпілої зафіксовано щонайменше 51 укус, що розцінено як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

У касаційній скарзі сторона захисту стверджувала, що оскільки собаки перебували за межами домоволодіння, тобто поза контролем чи безпосереднім наглядом власників, вони вважаються безпритульними, тому склад злочину відсутній.

На думку захисту, потерпіла мала, побачивши собак на вулиці, піти іншою дорогою, однак не зробила цього і діяла на власний страх і ризик.

Згідно з матеріалами справи, у момент інциденту собаки дійсно перебували за межами домоволодіння, однак тварини не мали статусу безпритульних.

Суд дійшов висновку, що саме власник заводу/ розплідника, де собаки були зареєстровані й утримувались, має нести відповідальність за завдані тілесні ушкодження як власник джерела підвищеної небезпеки, якими є собаки.

На власника покладаються додаткові обов’язки, пов’язані з вчиненням дій для забезпечення безпеки оточуючих та враховувати можливі ситуації як несанкціонованого доступу, так і самостійного виходу собак за межі вольєра чи домоволодіння.

Суд вважає, що засуджений допустив грубу недбалість, не створивши належних умов для утримання трьох собак, що дало тваринам змогу вільно виходити за межі території домоволодіння та завдати тілесних ушкоджень потерпілій. Крім того, суд не встановив, що потерпіла здійснювала якісь агресивні дії щодо собак.

Верховний Суд погодився з кваліфікацією дій засудженого за ст. 128 КК України, залишивши рішення судів попередніх інстанцій без зміни.

Як повідомлялося, восени минулого року у селі Літки Київської області сусідський пес покусав дітей, які гралися біля свого будинку. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Суд Животные
Источник материала
loader
loader