В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів
В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік, на яке уряд виділив субвенцію на 2 мільярди гривень.

Про це повідомляє Міністерство освіти та науки, передає Укрінформ.

«Від жовтня уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1–4 класів. Для цього за ініціативою Президента України на 2024 рік з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції», - йдеться у повідомленні.

Як нагадали в МОН, раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів.

Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку.

Механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом міністрів України та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни.

Субвенція може бути використана як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу.

Основні умови для надання субвенції:

- гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи);

- у закладі освіти організовано процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним;

- заклади освіти можуть організовувати харчування самостійно через аутсорсинг або співпрацювати з підприємствами, що займаються кейтерингом.

- розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів;

- усі процеси мають відповідати вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305, нормам НАССР та законодавству з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Субвенція є одним із кроків реформи шкільного харчування, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською для забезпечення дітей якісним повноцінним харчуванням у закладах освіти, а також формування культури здорового харчування та поширення її серед українських родин.

Теги по теме
Дети Школа
Источник материала
loader