Точицький вручив нагороди артистам «Київської камерати»
Точицький вручив нагороди артистам «Київської камерати»

Точицький вручив нагороди артистам «Київської камерати»

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький вручив нагороди артистам Національного ансамблю солістів "Київська Камерата" та американсько-канадській диригентці, засновниці та музичній директорці Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон.

Вручення нагород відбулося під час концерту "Київської камерати" у Національній філармонії України в рамках 35-го міжнародного музичного фестивалю "Київ-Музик-Фест", передає кореспондент Укрінформу.

"Я вдячний бути тут з вами - композиторами, виконавцями, критиками, вдячний, що попри труднощі, ви активно популяризуєте наше мистецтво. Цього року ми відзначаємо 35 річницю наймасштабнішої події в академічній музиці - Kyiv Music Fest. Попри виклики фестиваль продовжує розвиватися... Сьогодні у рамках фестивалю особливий вечір, адже всесвітньо відома диригентка Кері-Лінн Вілсон вперше виступить як головна диригентка Національного ансамблю солістів "Київська Камерата", - сказав Точицький.

Він наголосив, що мистецтво - універсальна форма, що об'єднує, а також відображає реальність сьогодення і доносить світові важливі ідеї.

Міністр вручив нагороди – почесне звання "Заслужений артист України" артистам "Київської камерати" Золтану Алмаші (віолончеліст) та Катерині Супрун (альтистка). Крім того, Точицький вручив "Орден княгині Ольги" III ступеня Кері-Лінн Вілсон.

"З початку повномасштабного вторгнення моя диригентська паличка була і є моєю зброєю. Спочатку в Ukrainian Freedom Orchestra, а тепер і в "Київській Камераті". Я дуже пишаюся тим, що можу підтримати вас всіх", - сказала Вілсон.

Колектив "Київської Камерати" виконав програму, що складалася з шести творів сучасних українських композиторів. Особливою родзинкою заходу стали три прем'єри: концерти для альта з оркестром Олександра Родіна, для скрипки під егідою Золтана Алмаші, а також твір "Україні – з надією" Дмитра Гордона, який вперше виконали у Києві. Окрім цього, пролунала динамічна "Sinfoniaextravaganza" для струнного оркестру видатного композитора Олександра Козаренка.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський нагородив орденами князя Ярослава Мудрого, княгині Ольги та "За заслуги" лідерів низки іноземних держав, дипломатів та керівників міжнародних організацій. Зокрема, Кері-Лінн Вілсон.

Засновницю та музичну директорку Ukrainian Freedom Orchestra Кері-Лінн Вілсон призначили головною диригенткою провідного камерного оркестру України — Національного ансамблю солістів "Київська Камерата".

Як повідомляв Укрінформ, 28 квітня 2024 року "Київська Камерата" за участі Вілсон дебютувала в Карнегі-Холл у Нью-Йорку, виконуючи виключно твори українських композиторів.

Теги по теме
музыка Фестиваль
Источник материала
loader
loader