Китайсько-бразильська «мирна ініціатива»: Швейцарія виступила із заявою
Китайсько-бразильська «мирна ініціатива»: Швейцарія виступила із заявою

Китайсько-бразильська «мирна ініціатива»: Швейцарія виступила із заявою

Швейцарія не змінювала своєї позиції щодо мирного врегулювання війни в Україні не змінилася. Про це заявив посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Як зазначив дипломат, Швейцарія не підписувала комюніке після зустрічі, яку провели Китай та Бразилія щодо ініціативи «Друзі миру».

«Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. Перш за все, Швейцарія не приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції», – каже він.

За словами посла, позиція Швейцарії «залишається абсолютно чіткою». «Будь-яке рішення у відповідь на повномасштабну військову агресію Росії проти України має повністю поважати міжнародне право, Статут Організації Об'єднаних Націй і, зокрема, територіальну цілісність і суверенітет України», – пояснив дипломат.

Однак посол додав, що, на думку Швейцарії, варто розглядати всі мирні плани, «які поважають згадані основоположні принципи».

«І саме це ми бачили в підсумковому комюніке Першого глобального саміту миру в Україні, що відбувся у Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української формули миру й інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН», – розповів він.

Бауманн пояснив, що саме відповідно до цієї позиції Міністерство закордонних справ Швейцарії вирішило брати участь як спостерігач у зустрічі, ініційованій китайською та бразильською сторонами.

Крім того, на думку дипломата, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає «важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви».

«І це те саме, що ми зробили в червні в Бюргенштоку, коли зібрали широке коло країн для того, щоб обговорити перспективи мирного процесу. Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України», – додав посол.

Раніше речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії Ніколя Бідо заявив, що його країна підтримує «мирну ініціативу» Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, навіть попри те, що в ній відсутнє посилання на Статут ООН та не згадується підтримка територіальної цілісності України.

До слова, Угорщина доєднається до платформи «Друзі миру», яку організовують Китай та Бразилія. Мета ініціативи полягає у тому, щоб терміново розпочати мирні переговори для припинення війни в Україні. 

Також президент Сербії Олександр Вучич заявив, що війна в Україні продовжуватиметься ще 10 років і закінчиться за корейським сценарієм – мирним врегулюванням наявної лінії фронту.

Источник материала
loader