Посол Швейцарії про «мирні ініціативи» КНР і Бразилії: Ми не підписували заяви й були спостерігачем
Посол Швейцарії про «мирні ініціативи» КНР і Бразилії: Ми не підписували заяви й були спостерігачем

Посол Швейцарії про «мирні ініціативи» КНР і Бразилії: Ми не підписували заяви й були спостерігачем

Позиція Швейцарії щодо мирного врегулювання російсько-української війни не змінилася: будь-яка "мирна ініціатива" має повністю поважати міжнародне право і Статут ООН.

Про це сказав посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, повідомляє Укрінформ.

«Я думаю, що тут виникло певне непорозуміння. Перш за все, Швейцаріяне приєдналася й не підписала жодних комюніке після зустрічі, яку провели Китай і Бразилія минулого тижня на полях Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. По-друге, ми були на зустрічі, але як спостерігачі. І третій важливий пункт: Швейцарія не змінила своєї позиції", - наголосив він.

За словами Бауманна, швейцарська позиція "залишається абсолютно чіткою: будь-яке рішення у відповідь на повномасштабну військову агресію Росії проти України має повністю поважати міжнародне право, Статут ООН і, зокрема, територіальну цілісність і суверенітет України".

Водночас дипломат зауважив, що, на думку Швейцарії, варто розглядати всі мирні плани, які поважають згадані основоположні принципи.

"І саме це ми бачили в підсумковому комюніке Першого глобального саміту миру в Україні, що відбувся у Швейцарії в червні. Цей саміт був побудований на попередніх дискусіях на основі української Формули миру й інших мирних пропозицій, які відповідають міжнародному праву та Статуту ООН", - сказав посол.

"Саме відповідно до цієї позиції Міністерство закордонних справ Швейцарії вирішило брати участь як спостерігач у зустрічі, ініційованій китайською та бразильською сторонами", - пояснив він.

Крім того, на його думку, це рішення було ухвалено тому, що Швейцарія вважає "важливим говорити про мир, коли триває війна, що спричиняє величезні страждання і жертви".

"І це те саме, що ми зробили в червні в Бюргенштоку, коли зібрали широке коло країн для того, щоб обговорити перспективи мирного процесу. Але позиція Швейцарії не змінилася. І нічого не повинно вирішуватися про Україну без України", - резюмував дипломат.

Як повідомлялося, 27 березня Ван Ї заявив, що Китай, Бразилія та деякі інші країни Глобального Півдня домовилися створити платформу «Друзі миру», в рамках якої планують сприяти мирному врегулюванню «української кризи».

Згодом речник Федерального департаменту закордонних справ (FDFA) Швейцарії Ніколя Бідо заявив, що його підтримує принципи ініціативи Китаю та Бразилії, оскільки вона закликає до припинення вогню та політичного вирішення конфлікту. МЗС України висловили розчарування з цього приводу.

Фото: Інтерфакс-Україна

Теги по теме
Китай Швейцария Бразилия
Источник материала
loader