Попри скандальні заяви Фіцо: уряд Словаччини не обмежив експорт зброї Україні
Попри скандальні заяви Фіцо: уряд Словаччини не обмежив експорт зброї Україні

Попри скандальні заяви Фіцо: уряд Словаччини не обмежив експорт зброї Україні

Про це стало відомо з даних Європейської статистичної служби та Кільського інституту світової економіки про експорт країни.

Словацький уряд не обмежив експорт зброї Україні

У розслідуванні зазначено, що, незважаючи на суперечливі висловлювання Фіцо, Словаччина не лише не зменшила обсяги військових поставок в Україну, а навіть збільшила їх у порівнянні з попередніми урядами. Вказується, що від моменту приходу до влади партій Смер, Глас та Словацької національної партії Словаччина експортувала в Україну зброю та боєприпаси на загальну суму не менше 112 мільйонів євро.

Фактична вартість військового експорту в Україну за час уряду Фіцо, ймовірно, є ще вищою. Наявні дані охоплюють лише період до липня 2024 року і стосуються тільки тих позицій, про які Словаччина повідомила Європейську статистичну службу,
– пише автор дослідження Міхал Катушка.

За інформацією видання, уряд Фіцо насправді сприяв військовому експорту в більших обсягах, ніж це було за п’ять місяців роботи попереднього уряду Людовіта Одора, якого Фіцо звинувачував у "підтримці військового конфлікту".

Міхал Катушка також зазначив, що Роберт Фіцо та його партія закликали словацьких виборців до зміни влади, звинувачуючи своїх опонентів у «розпалюванні війни» і позиціонуючи себе як єдиних "прихильників миру".

Журналіст зазначив, що навіть до виборів Фіцо усвідомлював, що заборона комерційних постачань могла б зруйнувати міжнародну репутацію Словаччини та приватних виробників зброї.

Нагадаємо, що словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо висловив бажання відновити нормальні відносини з Росією після завершення війни в Україні, а також зберегти зв'язки з Україною.

Источник материала
loader
loader