Нафта дешевшає у п'ятницю, але закінчує тиждень зростанням цін на 8%
Нафта дешевшає у п'ятницю, але закінчує тиждень зростанням цін на 8%

Нафта дешевшає у п'ятницю, але закінчує тиждень зростанням цін на 8%

Нафта незначно дешевшає у п’ятницю, 4 жовтня, але закінчує тиждень зростанням цін через можливе розширення конфлікту на Близькому Сході, який порушить потоки сирої нафти на світовому ринку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr із посиланнм на Reuters.

Ціни на нафту Brent знизилися на 8 центів, або 0,1%, до $77,54 за барель. Ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 6 центів, або 0,08%, до $73,65 за барель.

Обидва контрольні показники мали тижневий приріст приблизно на 8%.

Ведмежі ставки на нафту цього тижня знайшли певний простір для розслаблення на тлі зростаючого занепокоєння можливими збоями у постачанні на Близькому Сході, а також оптимізму щодо того, що нещодавні зусилля Китаю зі стимулювання економіки можуть призвести до деякого підвищення попиту, сказав ринковий стратег IG Йеп Джун Ронг.

«Зараз питання полягає в тому, чи буде фактичний збій у постачаннях сирої нафти, і це повинно тримати ціни в очікуванні на вихідних», - додав Йеп.

США обговорюють, чи підтримають ізраїльські удари по нафтових об’єктах Ірану як відплату за ракетну атаку Тегерана на Ізраїль, заявив у четвер президент Джо Байден, тоді як ізраїльські військові завдали нових авіаударів по Бейруту в боротьбі проти ліванського збройного угруповання «Хезболла».

Коментарі Байдена сприяли зростанню цін на нафту на 5% у четвер, оскільки Ізраїль зважує свої варіанти після того, як його заклятий ворог Іран розпочав у вівторок свій найбільший штурм в історії.

«Ризики постачання знову в центрі уваги, оскільки напруженість на Близькому Сході зростає, але ми очікуємо, що вплив буде обмеженим», - заявили аналітики ANZ у записці.

Хоча на цей регіон припадає більше третини світових постачань нафти, пряма атака на нафтові об’єкти Ірану виглядає найменш ймовірною відповіддю серед варіантів Ізраїлю, кажуть аналітики.

Занепокоєння з приводу пропозиції нафти, яке підштовхнуло ціни на початку тижня, також пом’якшилося вільними виробничими потужностями ОПЕК і тим фактом, що глобальні постачання сирої нафти ще не були порушені через заворушення на Близькому Сході.

Уряд Лівії, що базується на сході країни, й Національна нафтова корпорація, що базується у Тріполі, оголосили в четвер про відновлення всіх нафтових родовищ і експортних терміналів після вирішення суперечки щодо керівництва центрального банку, що поклало край кризі, яка значно скоротила видобуток нафти.

Іран і Лівія є членами ОПЕК. Згідно з даними Управління енергетичної інформації США, Іран, який діє під санкціями США, видобув близько 4,0 млн барелів на день палива 2023 року, тоді як Лівія видобула близько 1,3 млн барелів на добу (б/д) минулого року.

Фото: vysnovky.com

Теги по теме
нефть
Источник материала
loader
loader