Hubble спостерігає особливу форму галактики
Hubble спостерігає особливу форму галактики

Hubble спостерігає особливу форму галактики

На цьому зображенні космічного телескопа Hubble NASA/ESA видно галактику NGC 4694. Більшість галактик належать до одного з двох основних типів. Спіральні галактики молоді й енергійні, наповнені газом, необхідним для утворення нових зірок і спортивних спіральних рукавів, у яких живе ця гаряча, яскрава молодь.

Еліптичні галактики мають набагато більш пішохідний вигляд, і їх світло походить від однорідної популяції старіших і червоніших зірок. Але деякі галактики потребують поглибленого вивчення, щоб класифікувати їх тип: це стосується NGC 4694, галактики, розташованої в 54 мільйонах світлових років від Землі в скупченні галактик Діви.

Hubble спостерігає особливу форму галактики - Фото 1

NGC 4694 має гладкий на вигляд безрукавий диск, який, як і еліптична галактика, майже не має зореутворення. Проте його зоряна популяція все ще відносно молода, і нові зірки активно формуються в його ядрі, живлячи його яскравий центр і надаючи йому зірковий профіль, який помітно відрізняється від класичного еліптичного.

Хоча еліптичні галактики часто містять значну кількість пилу, вони зазвичай не містять палива, необхідного для утворення нових зірок. NGC 4694 наповнена газоподібним воднем і пилом, які зазвичай видно в молодій і яскравій спіралі, а величезна хмара невидимого газоподібного водню оточує галактику.

Як показує це зображення Хаббла, пил NGC 4694 утворює хаотичні структури, які вказують на якісь порушення. Виявляється, хмара газоподібного водню навколо NGC 4694 утворює довгий міст до сусідньої слабкої карликової галактики під назвою VCC 2062. Дві галактики зазнали сильного зіткнення, і більша NGC 4694 накопичує газ із меншої галактики.

Це зіткнення допомогло надати NGC 4694 її особливу форму та активність зореутворення, що класифікує її як лінзоподібну галактику. Лінзоподібні галактики не мають безсумнівних відгалужень спіралі, але все ще мають центральний балдж і диск. Вони також містять більше газу для утворення зірок, ніж еліптична галактика.

Деякі галактики, як-от NGC 4694, не так легко віднести до того чи іншого типу. Щоб розкрити їх справжню природу, потрібно трохи більше копати, і завдяки Хабблу ми маємо можливість розкрити їхні таємниці.

Источник материала
loader
loader