Більшість критичної інфраструктури в основних містах має резервне живлення на випадок відключень - експерт
Більшість критичної інфраструктури в основних містах має резервне живлення на випадок відключень - експерт

Більшість критичної інфраструктури в основних містах має резервне живлення на випадок відключень - експерт

Більша частина критичної інфраструктури міст забезпечена резервними джерелами живлення, однак на горішніх поверхах багатоквартирних будинків, якщо вони самі не матимуть генераторів, при відключеннях може не бути тепла і води.

Таку оцінку під час брифінгу в Медіацентрі Україна висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Практично в усіх містах, ситуацію в яких знаю, вдалося заживити критичну інфраструктру резервними джерелами живлення - генераторами, навіть подекуди газопоршневими двигунами. Моя оцінка - більша частина критичної інфраструктури в основних містах України резервне живлення має", - сказав Харченко.

Водночас експерт сумнівається у тому, що всі багатоквартирні будинки мають резервні джерела живлення, щоб забезпечити подачу тепла і води на верхні поверхи.

"Це відповідальність мешканців будинків - подбати про резервне живлення для насосів, щоб внутрішньобудинкові системи працювали навіть під час відключень. Інакше буде ситуація, коли міська система працює, але в будинку під час відключень вище п'ятого поверху не буде ні води, ні опалення", - зауважив Харченко.

Він наголосив, що навіть за тривалих відключень не варто очікувати замерзання систем, але помешкання будуть охолоджуватися й ставати некомфортними.

Харченко також вважає, що середні та малі міста в залежності від температур будуть відкладати старт опалювального сезону. У столиці ж та інших великих містах для запуску системи опалення потрібно майже два тижні, тому там опалювальний сезон почнеться раніше.

При цьому складна ситуація зі стартом та проходженням опалювального сезону виникає у прифронтових регіонах - зокрема, Харкові, у низці міст на Сумщині, а також Чернігові. Крім того, труднощі з енергопостачанням можуть виникнути у Києві, Одесі.

Як повідомлялося, за розрахунками НЕК "Укренерго", за умови низьких температур (мінус 10-15 градусів) енергетики можуть застосовувати одну чергу у графіках відключень у ранкові та вечірні години. За теплої погоди Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень.

Источник материала
loader
loader