Астероїд, який «знищив динозаврів», був не один
Астероїд, який «знищив динозаврів», був не один

Астероїд, який «знищив динозаврів», був не один

Величезний астероїд, який врізався в Землю і, як вважається, став причиною вимирання динозаврів 66 мільйонів років тому, був не один. Менший астероїд впав біля узбережжя Західної Африки у ту ж епоху.

Про це йдеться в науковій роботі вчених університету Геріот-Ватт Уісдіна (Едінбург, Велика Британія), повідомляє Укрінформ із посиланням на BBC.

Вчені заявляють, що близько 66 мільйонів років тому менший астероїд впав біля узбережжя Західної Африки, утворивши великий підводний кратер. Імовірно, ця «катастрофічна подія» спричинила цунамі заввишки 800 метрів, яке прокотилося через Атлантичний океан.

Доктор Уісдін Ніколсон з Університету Геріот-Ватт вперше знайшов кратер Надір у 2022 році. Ніколсон і його колеги впевнені, що 9-кілометрову западину спричинив астероїд, який впав на морське дно. Вони не можуть точно датувати подію або сказати, відбулася вона до чи після астероїда, який залишив кратер Чиксулуб у Мексиці шириною 180 км і «поклав кінець» існуванню динозаврів.

Вчені вважають, що астероїд, який утворив кратер Надір, мав розміри близько 450-500 м, і врізався в Землю зі швидкістю приблизно 72 000 км/год.

Щоб краще зрозуміти кратер Надір, доктор Ніколсон і команда проаналізували 3D-дані високої роздільності. «Це перший випадок, коли ми змогли детально дослідити подібний кратер, це справді захоплююче. У світі є лише 20 морських кратерів, але жоден із них не досліджувався так детально», - розповів Ніколсон.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні цього року поблизу Землі пролетів астероїд 2024 ON. Довжина цього астероїда 290 метрів, швидкість руху – 29 088 км/год.

Фото: Getty Images

Теги по теме
ученые
Источник материала
loader
loader