18 жовтня в Україну повертається «Gogolfest»
18 жовтня в Україну повертається «Gogolfest»

18 жовтня в Україну повертається «Gogolfest»

З 18 по 20 жовтня Запоріжжя вперше в своїй історії прийматиме міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Gogolfest», який увійшов в п'ятірку найкращих Європи з 700+ кандидатів за версією EFFEAwards.

Захід відкриє 9 метрова інсталяція, що є центральною частиною майбутнього меморіального комплексу «Посадка. Дерево пам’яті» у вигляді величезного металевого дерева, на кожній гілці якого закарбована світла пам’ять про воїнів, віддавших життя за свободу та перемогу українського народу. Автором меморіального комплексу є режисер та діючий військовий Дмитро Костюминський. 

В програмі — виступи відомих українських гуртів Dakh Daughters, Пиріг і Батіг, Zapaska.

Культовий спектакль «Місто Марії» буде вперше зіграно в Україні після 8 показів на найбільшому європейському театральному фестивалі в Авіньйоні (Франція). Також глядачів чекатиме  українсько-німецький проєкт «Серце Матері: Діти зберігають наші сльози» від режисера Владислава Троїцького  вистава про трагедію матерів, чиї діти на фронті. Відразу після цього,  вона прямує з показами до Гамбургу. А ще спектакль «Сонячний народ», яка також безліч разів була представлена на провідних європейських майданчиках, зовсім недавно у Швейцарії, Німеччині, Польщі, Франції так інших країнах. 

А ще буде мультимедійна інсталяція «Сховище Покрова» в укритті як місце спокою, де можна буде послухати твори українських авторів і побачити роботи наших художників. Окремий арт об'єкт інтерактивна конструкція зі старих валіз, куди кожен зможе покласти щось особливе для себе і доповнити інсталяцію. 

Більше деталей про програму: https://za.gogolfest.org/program 

«Фестиваль цього року має нову місію і присвячений Покрові – дню захисту вищими силами воїнів, що боронять свою країну, свою віру, своїх людей», — розповів директор «Gogolfest»  Максим Демський.

Також вшановують День Українського Козацтва, що три століття тому стояли у витоків боротьби за становлення Української Незалежності та державотворення, розквіту культури та самоідентичності. 

Кількість квитків обмежена, придбати: https://musin.zp.ua/gogolfest/ 

Довідка

«Gogolfest»  міжнародний фестиваль сучасного мистецтва.  За 18 років роботи зібрав 600 тисяч глядачів – це в два рази більше ніж населення Венеції та запустив 8 рейсів GOGOL Train – першого в Європі арт-потягу. 

Провів фестивалі у Києві, Херсоні, Дніпрі, Маріуполі… а ще спеціальні фестивальні програми в Осло, Берліні, Гамбурзі, Дюссельдорфі, Празі та інших містах Європи, розповідаючи про події в Україні.

У 2024 році Люблін отримав звання «Європейської Культурної Столиці-2029» й в рамках цього конкурсу українську програму представлятиме саме «Gogolfest». Це перша повноцінна інтеграція та представлення українського культурного сектору на Європейській арені як окремого пласту.

«Цьогорічний фестиваль має на меті підтримати мешканців прифронтового Запоріжжя українськими сучасними сенсами. Це НЕ "ентертеймент", а глибоке переосмислення спільного досвіду та пошук нових шляхів розвитку і життя в умовах сьогодення», — зазначає Максим. 

У фестиваля є дві важливі місії: 

1) зовнішня  розповідати про Україну в світі як про країну, яка має сучасну культуру дуже високого рівня. Бо саме культурна дипломатія є ключем до того, щоб світ більше дізнався  про війну та прагнув підтримувати Україну. 

2) внутрішня  заповнювати інформаційний простір всередині самої країни  сучасними проукраїнськими наративами, не залишаючи порожніх прогалин для проросійських меседжів. Створювати таке середовище, яке мотивує молоде покоління залишатись в Україні і брати участь у її відбудові. 

Під час заходу будуть дотримані всі безпекові норми: більшість події відбудуться безпосередньо в укриттях, а інші  в будівлях, обладнаних бомбосховищами.

«Gogolfest» відбудеться за підтримки Запорізької Обласної Військової Адміністрації, Запорізької Міської Ради та МетІнвесту. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
loader