Угорське МЗС викликало посла Німеччини через критику уряду Орбана
Угорське МЗС викликало посла Німеччини через критику уряду Орбана

Угорське МЗС викликало посла Німеччини через критику уряду Орбана

МЗС Угорщини викликало посла ФРН в Будапешті Юлію Гросс на знак протесту після її критичних висловлювань щодо угорського уряду.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на своїй сторінці у Фейсбуці.

"У своєму вчорашньому виступі посол Німеччини в Будапешті серйозно втрутилася у внутрішні справи Угорщини, порушивши суверенітет нашої країни. Ми очікуємо поваги від послів, які працюють в нашій країні, у всіх випадках, і тому заяви посла є абсолютно неприйнятними. Посла було викликано в другій половині дня до міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ", - написав Сійярто.

Згідно з повідомленнями угорських ЗМІ, Гросс висловила свою критику на адресу уряду Орбана під час заходу з нагоди Дня німецької єдності, що відбувся в середу. Вона зауважила, що існує "ціла низка інцидентів, теорій, заходів та провокацій", які викликають сумніви щодо надійності Угорщини.

Зокрема, Гросс розкритикувала поїздки прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до України, Росії, Китаю та США, які сам Орбан називав "місіями миру". Крім того, вона назвала блокаду Угорщини прийому Фінляндії та Швеції до НАТО "фарсом". Також німецька посланниця висловила переконання, що угорські виборці незалежно від своїх політичних переконань дедалі частіше ставлять питання про те, в якій мірі їхній уряд служить їхнім інтересам і покращує їхнє життя. За її словами, угорський уряд "втратив шлях дружби" з Німеччиною.

Як повідомляв Укрінформ, у липні угорська сторона скасувала заплановані зовнішньополітичні консультаціїз главою німецької дипломатії Анналеною Бербок.

Це відбулося після того, як німецькі політики, як багато інших, засудили відвідання прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном Москви, де він 5 липня зустрівся з російським лідером Володимиром Путіним і підкреслили, що той не має мандата говорити від імені Євросоюзу, де Угорщина наразі головує. Зокрема, канцлер ФРН Олаф Шольц підтвердив, що Орбан, який головує наразі в Європейській Раді, не повідомляв заздалегідь про свою поїздку до Москви, та підкреслив, що угорський прем’єр представляє в Москві виключно інтереси своєї країни.

Фото: Х

Теги по теме
Германия Венгрия
Источник материала
loader