У Польщі очікують на подальші кроки з боку України у складних історичних питаннях
У Польщі очікують на подальші кроки з боку України у складних історичних питаннях

У Польщі очікують на подальші кроки з боку України у складних історичних питаннях

Офіційні кола Польщі очікують на подальші кроки з боку української влади у справі складної історії, зокрема у питанні проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських жертв Волинської трагедії.

Про це заявили у четвер глава МЗС Польщі Радослав Сікорський і маршалок Сенату Малгожата Кідава-Блонська, реагуючи на заяву Українського інституту національної памʼяті, який у відповідь на звернення польських громадян планує у 2025 році пошукові роботи щодо жертв Волинської трагедії.

«Я сподіваюся, що цей християнський обов'язок буде просто виконано»,- заявив Сікорський в ефірі Польського радіо.

Він підкреслив, що в Польщііснує національна згода щодо ексгумації жертв Волинської різанини і одним голосом у цій справі говорять президент Анджей Дуда, маршалок Сейму Шимон Головня та віце-прем’єр-міністр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш.

Він нагадав, що кілька тижнів тому під час візиту до Києва він обговорював це питання з Президентом України Володимиром Зеленським.

«Коли ми розмовляли в Києві три тижні тому, я сказав, що отримав запевнення, що це питання буде вирішено. Я сподіваюся, що воно буде вирішено, тому що ми хочемо цього не тому, щоб дратувати Україну, а для того, щоб забезпечити польсько-українське примирення, дружбу і єдність вже без цього вразливого питання», - сказав Сікорський.

На запитання, чи у Києві з цього питання була суперечка, він відповів, що вирішив цю справу рішуче.

«По їхніх плодах ми упізнаємо їх», – наголосив Сікорський.

Відповідаючи на запитання, чи він погоджується з віцепрем'єром, міністром національної оборони РП Владиславом Косіняком-Камишем, що без вирішення питання ексгумації не буде згоди Польщі на вступ України до ЄС, він зазначив, що переконує українську сторону у потребі розвʼязання цієї проблеми «до того, як ми прийдемо до більш жорсткого вибору».

«І українська сторона дає зрозуміти, що, можливо, це можна врегулювати»,- констатував Сікорський.

Маршалок Сенату Польщі Кідава-Блонська реагуючи на заяву УІНП підкреслила, що це «добрий сигнал», але Варшава «чекає на подальші пропозиції».

«Це хороший крок, але цього ще замало»,- зазначила маршалок верхньої палати польського парламенту.

Як повідомив УІНП, у цьому році він почав отримувати звернення від польських громадян щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків їхніх рідних. Зокрема, було отримано запит щодо проведення таких робіт на території Рівненської області. За результатами розгляду звернення, яке надійшло у вересні 2024 року, Український інститут національної памʼяті має намір включити пошукові роботи на території Рівненської області до плану заходів на 2025 рік.

Тема Волинської трагедії є однією з найсуперечливіших в українсько-польських відносинах. Польща наполягає, що виключну відповідальність за злочини, скоєні в 1943-1945 роках на Волині, несе українська сторона. Натомість Україна наголошує, що відповідальність несуть обидві сторони, тож вибачення має бути взаємним.

Тему Волинської трагедії активно використовує російська пропаганда, аби посварити український і польський народи.

Фото: PAP

Теги по теме
Украина Польща
Источник материала
loader
loader