У Києві судитимуть директорів двох клінік, які вербували жінок для сурогатного материнства
У Києві судитимуть директорів двох клінік, які вербували жінок для сурогатного материнства

У Києві судитимуть директорів двох клінік, які вербували жінок для сурогатного материнства

Оболонська окружна прокуратура Києва направила до суду обвинувальний акт щодо директора київської клініки, в.о. директора харківської клініки і перекладача, які під прикриттям програми сурогатного материнства за гроші допомагали стати батьками самотнім чоловікам із країн західної Європи.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури у Телеграмі, передає Укрінформ.

Як встановило слідство, до злочинної організації входило 12 осіб, з яких двоє - співорганізатори та десять членів. Обидва організатори - керівники медичних клінік. Один з них у минулому - працівник правоохоронного органу та діючий адвокат. Інші учасники схеми – працівники згаданих клінік, менеджери, адміністратори, перекладачі та адвокат.

Учасники схеми підшуковували жінок з Харківщини, які мали фінансові проблеми та обманом умовляли стати сурогатними матерями нібито для родин іноземців, які не можуть мати дітей без допомоги лікарів. На зустріч з жінками іноді навіть приходили сімейні пари, для яких начебто народжували дітей.

Від іноземців клініки отримували від 50 до 70 тис. євро за весь комплекс послуг за народження дитини. З них плата сурогатним матерям становила до 12 тис. євро. Оскільки клініки, в порушення закону, надавати послуги чоловікам, що не мали дружини, матір для дитини обирали з каталогу донорів за фото.

Після народження дитини сурогатною матір’ю їй казали, що саме її мають офіційно записати мамою дитини, хоча від початку жінок переконували, що вони народжують дітей для сімейної пари. Далі сурогатна мама повинна була дати дозвіл на вивезення дитини за кордон. Якщо ж жінки не погоджувались на такі умови, їм погрожували не заплатити повну суму за їх послуги як сурогатної матері, зазначили в прокуратурі.

Організаторам незаконної схеми загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці влітку 2023 року викрили у Києві та Харкові злочинну організацію, учасники якої продавали немовлят за кордон під виглядом програми сурогатного материнства.

Фото: Київська міська прокуратура

Теги по теме
Киев Суд
Источник материала
loader
loader