Стефанчук та Рютте обговорили шлях України до членства в НАТО
Стефанчук та Рютте обговорили шлях України до членства в НАТО

Стефанчук та Рютте обговорили шлях України до членства в НАТО

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч з новопризначеним генеральним секретарем НАТО Марком Рютте, де обговорювалися оборонні потреби України, а також шлях держави до повноправного членства в Альянсі.

Про це Стефанчук повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Вітаю у стінах українського парламенту новопризначеного генерального секретаря НАТО Марка Рютте. Рішення здійснити перший закордонний візит у якості генерального секретаря Альянсу саме в Україну чітко вказує на його пріоритети», - зазначив він.

Спікер українського парламенту подякував Рютте за вже надану Україні допомогу, за F-16 «і за принциповість у питанні необхідності покарання Росії за всі скоєні нею в Україні злочини, зокрема за збиття пасажирського літака рейсу MH17».

Під час зустрічі співрозмовники обговорили передусім євроатлантичну інтеграцію України.

Голова ВР зауважив, що українська армія сьогодні де-факто є армією НАТО, адже Збройні сили України воюють зброєю і за стандартами Альянсу та захищають східний фланг НАТО від РФ.

«Членство в Альянсі — беззаперечна мета України. Розраховую, що за мандату Марка Рютте де-факто перетвориться у де-юре», - наголосив Стефанчук.

Водночас він відзначив, що Україна добре усвідомлює, що на шляху до членства в НАТО одним із ключових елементів є реалізація необхідних реформ, тому акцентував увагу Рютте на розробці та ухваленні законів, що мають наблизити Українську державу до членства в Альянсі.

«Головне, на що звернув увагу — це подальша оборонна підтримка союзників. Серед наших потреб: необхідність дозволу використовувати отриману від партнерів зброю у повному обсязі, а саме — для ураження військових об'єктів на території Росії», - підкреслив спікер парламенту.

Водночас необхідним є створення «гуманітарного щита» протиповітряної оборони під управлінням окремих членів НАТО вздовж західного кордону України.

«Окрема увага — необхідності посилення української протиповітряної оборони», - наголосив Стефанчук, додавши, що серед важливих пріоритетів – постачання сучасних винищувачів та забезпечення більшої кількості навчальних курсів для пілотів F-16.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Марк Рютте прибув до Києва. Під час спільної пресконференції із Президентом Володимиром Зеленським він запевнив, що з нетерпінням чекає на день, коли Україна стане членом Альянсу.

Фото: Руслан Стефанчук / Фейсбук

Теги по теме
Украина НАТО
Источник материала
loader
loader