На Одещині судитимуть членів ОЗГ, які розкрадали кошти під час відбудови зруйнованих обстрілами будинків
На Одещині судитимуть членів ОЗГ, які розкрадали кошти під час відбудови зруйнованих обстрілами будинків

На Одещині судитимуть членів ОЗГ, які розкрадали кошти під час відбудови зруйнованих обстрілами будинків

На Одещині судитимуть членів ОЗГ, які розкрадали кошти під час відбудови зруйнованих обстрілами будинків - Фото 1

Загальна сума завданих збитків – понад 2,4 млн грн. Серед обвинувачених – колишній керівник комунального підприємства, його пособниця та інженер з технічного нагляду. Обвинувальний акт відносно фігурантів слідчі вже скерували до суду. Правопорушникам загрожує ув’язнення.

Через російські обстріли був частково зруйнований житловий фонд у Білгород-Дністровському районі. Треба було виконати капітальний ремонт 9-поверхового житлового будинку та шести приватних будинків.

Втім, як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Одеській області ДСР НПУ спільно зі слідчими Білгород-Дністровського районного відділу поліції, з метою привласнення бюджетних коштів, виділених на відновлення, селищний голова організував діяльність злочинної групи, залучивши керівника місцевого комунального підприємства, яке рішенням селищної ради визначили ліквідатором наслідків, підконтрольну комерційну структуру та інженера з технагляду.

Спільники формально провели інспекцію, підписали офіційні документи, зазначивши в них неправдиві відомості щодо обсягів виконаних робіт та вартості використаних матеріалів. Унаслідок таких дій збитки сягнули понад 1 400 000 гривень. Отримавши злочинні кошти, організатор розподілив їх між членами групи.

Крім того, встановлено, що начальник комунального підприємства спільно з селищним головою оформили на роботу 12 фіктивних працівників, до пошуків яких залучили знайому. За цією схемою ділки отримали заробітну платню та інші виплати на загальну суму понад 1 000 000 гривень.

Як зазначив начальник Білгород-Дністровського районного відділу поліції Павло Бобчинський, під час досудового розслідування правоохоронці провели низку санкціонованих обшуків, в ході яких вилучили матеріали, що були направлені на експертні дослідження, і підтвердили злочинну діяльність фігурантів.

Наразі на підставі зібраних доказів слідчі висунули обвинувачення трьом зловмисникам – інженеру з технагляду, вже колишньому директору комунального підприємства та його пособниці. Залежно від участі та ролі у злочинній схемі їхні дії кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);

– ч. 2 та 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 (службове підроблення).

Комунальнику та його знайомій судом були обрані запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави, яким вони скористалися, а інженеру з технагляду – у вигляді домашнього арешту. Обвинувальний акт щодо них скерований до суду.

Максимальне покарання за інкримінованими статтями – позбавлення волі до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Матеріали відносно ексголови селищної ради та підрядника, які оголошені у розшук, слідчі виділили в окреме провадження. Фігурантам заочно повідомлено про підозру у службовому підробленні, заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом.

Заходи з викриття правопорушників поліцейські проводили спільно з працівниками Управління СБУ в Одеській області під процесуальним керівництвом Одеської обласної прокуратури.

Білгород-Дністровський районний відділ поліції Одещини

Tweet
Источник материала
loader
loader