Земельний банк: у перший день аукціонів наторгували на 35 млн грн
Земельний банк: у перший день аукціонів наторгували на 35 млн грн

Земельний банк: у перший день аукціонів наторгували на 35 млн грн

Перші 16 онлайн-аукціонів із суборенди державних сільськогосподарських земель у межах проєкту «Земельний банк» відбулися 1 жовтня 2024 року в системі «Prozorro.Продажі».

За підсумками перших аукціонів загальна сума переможних ставок перевищила 35 млн грн, повідомляє Міністерство економіки України.

«Перші лоти — 16 земельних ділянок на Вінниччині загальною площею 1075 га. За них змагалися 94 учасники — як фермерські господарства, так і агрохолдинги, зареєстровані в області. Така конкуренція підвищила загальну вартість суборенди державних земель у понад 8 разів порівняно зі стартовими цінами, що свідчить про значний інтерес з боку аграріїв. Середня вартість суборенди становила 33 тис. грн за гектар», — уточнили у відомстві.

Найдорожчим лотом стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 262 га. Її фінальна вартість склала 8,5 млн грн без ПДВ, коли початкова була 1,1 млн грн. За право користування нею змагалися 44 учасники, а ціна під час торгів зросла у понад 7,5 раза. Переможцем стало місцеве агропідприємство. 

Наступною за вартістю стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 170 га. За неї змагалися 45 учасників, а ціна зросла у 7,3 раза, зі стартової 755 тис. грн до фінальної 5,5 млн грн. 

Найбільша конкуренція спостерігалася за земельну ділянку площею 38 га у Калинівській міській територіальній громаді. За право користування нею змагався 51 учасник, і початкова ціна суборенди зросла зі 170 тис. грн грн до переможної 1,2 млн грн.

«Висока конкуренція на перших аукціонах «Земельного банку» переконливо свідчить про успішний запуск проєкту.  В середньому на торгах змагався 31 учасник, а ціна завдяки аукціонам зросла у 8 разів. Орендарі нарешті отримали можливість інвестувати за прозорими й зрозумілими правилами на конкурентних ринкових умовах», — зазначила перша віцепрем'єр-міністерка України — міністерка економіки України Юлія Свириденко

Загалом переможцями торгів стали 10 учасників. Протягом 20 робочих днів вони зобов’язані укласти договір суборенди та після цього впродовж наступних 5 робочих днів сплатити запропоновану вартість активу та додатково ПДВ — сумарно 7 млн грн. Таким чином, загальний економічний ефект від перших 16 аукціонів «Земельного банку» може перевищити 42,5 млн грн. Після сплати переможці отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Упродовж цього тижня відбудеться ще 4 аукціони з суборенди державних земель сільськогосподарського призначення у Вінницькій області.

Источник материала
loader