Китай уперше за два роки не направив до Тайваню військових патрулів
Китай уперше за два роки не направив до Тайваню військових патрулів

Китай уперше за два роки не направив до Тайваню військових патрулів

Міністерство оборони Тайваню повідомило, що армія Китаю вперше за майже два роки не направила на патрулювання до острова жодного бойового літака чи корабля.

Про це йдеться в добовому зведенні відомства, опублікованому в мережі Х, передає Укрінформ.

«До 6 години ранку середи (впродовж минулої доби – ред.) не було виявлено жодних літаків ВПС і кораблів ВМС Народно-визвольної армії Китаю, які б діяли навколо Тайваню», – ідеться в повідомленні.

Останній масований патруль китайські військові надсилали до Тайваню 26 вересня, коли навколо острова маневрували понад пів сотні бойових літаків та кораблів НВАК. У наступні дні й до сьогодні загальна кількість військових морських і повітряних суден навколо острова коливалася в межах 15 одиниць.

Китай із серпня 2022 року різко збільшив присутність своїх ВПС і ВМС навколо Тайваню після того, як острів, попри жорсткі протести Пекіна, відвідала тодішня спікерка Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

Відтоді НВАК щодня направляла повітряні й морські патрулі навколо Тайваню, до яких іноді залучалися понад сотня літаків і кораблів, а також періодично проводила масштабні військові навчання із бойовими стрільбами та пусками ракет над островом.

Попри те, що Тайвань ніколи не входив до складу КНР і від 1949 року управляється власною демократично обраною адміністрацією, Пекін вважає острів своєю територією і погрожує застосувати силу для його «возз’єднання» з материком.

Як повідомляв Укрінформ, речник зовнішньополітичного відомства КНР Лінь Цзянь заявив, що скільки б зброї Сполучені Штати не передали Тайваню, Китай продовжуватиме протистояти незалежності острова.

Теги по теме
Китай
Источник материала
loader
loader