Гутерреш запевняє, що засудив ракетні атаки Ірану на Ізраїль
Гутерреш запевняє, що засудив ракетні атаки Ірану на Ізраїль

Гутерреш запевняє, що засудив ракетні атаки Ірану на Ізраїль

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав країни зупинити «смертоносний цикл насильства «око за око», що розгортається на Близькому Сході, і засудив атаки Ірану на Ізраїль.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив у середу на засіданні Ради Безпеки ООН, де обговорювався іранський ракетний обстріл Ізраїлю 1 жовтня.

«Як і у випадку з квітневою атакою Ірану, і як мало бути очевидно вчора в контексті висловленого мною засудження, я знову рішуче засуджую вчорашню масовану ракетну атаку Ірану на Ізраїль», – сказав він.

На думку генсека ООН, ці атаки, «як не парадоксально, не роблять нічого, щоб підтримати справу палестинського народу чи полегшити його страждання».

Водночас Гутерреш вважає, що з жовтня минулого року Ізраїль проводить у Газі «найбільш смертоносну й руйнівну воєнну кампанію» за роки його перебування на посаді генерального секретаря. «Страждання, яких зазнає палестинський народ у Газі, неможливо собі уявити», – сказав він.

За словами генсека ООН, ситуація на окупованому Західному березі річки Йордан, включаючи Східний Єрусалим, продовжує погіршуватися через «ізраїльські воєнні операції, будівництво поселень, виселення людей, захоплення земель і посилення нападів з боку поселенців, що поступово підриває будь-яку можливість розв’язання проблеми на основі принципу двох держав».

У свою чергу, озброєні палестинські угруповання теж вдаються до насильства: ХАМАС продовжує запускати ракети, і лише вчора семеро ізраїльтян було вбито внаслідок терористичної атаки в Яффі, зауважив генсек.

«Настав час зупинити огидний цикл ескалації за ескалацією, який веде народи Близького Сходу прямо до прірви. Кожна ескалація слугує приводом для наступної. Цей смертоносний цикл насильства «око за око» має бути зупинений», – заявив Гутерреш.

Говорячи про воєнні дії Ізраїлю в Лівані, він підкреслив, що суверенітет і територіальна цілісність цієї країни мають поважатися, а ліванська держава повинна мати повний контроль над зброєю на всій території Лівану.

Сполучені Штати і Франція, за підтримки кількох інших країн, запропонували тимчасове припинення вогню, що дало б змогу відновити переговори, проте Ізраїль відхилив цю пропозицію, посиливши свої удари, сказав Гутерреш.

Як повідомляв Укрінформ,Ізраїль оголосив генсекретаря ООН персоною нон грата за недостатнє засудження Ірану.

Після іранської атаки Гутерреш поширив заяву з трьох коротких речень: «Я засуджую розширення конфлікту на Близькому Сході, ескалацію за ескалацією. Це має припинитись. Нам абсолютно необхідне припинення вогню».

1 жовтня Іран випустив по Ізраїлю близько 200 балістичних ракет.За твердженням Корпусу вартових ісламської революції, уперше було застосовано гіперзвукові ракети «Фаттах».

В Ірані заявили, що нібито 90% ракет успішно уразили цілі в Ізраїлі. Проте ЦАХАЛ заявляє, що більшість іранських ракет були перехоплені силами ППО.

Теги по теме
Обстрел Израиль ООН Иран
Источник материала
loader
loader