Гора Еверест з року в рік стає ще вищою
Гора Еверест з року в рік стає ще вищою

Гора Еверест з року в рік стає ще вищою

Найвища у світі гора Еверест (8 849 м) продовжує «нарощувати» свою висоту в результаті ерозії навколишніх річок.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Гімалаї, до яких відноситься й Еверест, утворилися близько 50 мільйонів років тому, коли Індійський субконтинент врізався в Євразійську тектонічну плиту - хоча нещодавні дослідження показали, що краї цих плит були дуже високими ще до зіткнення. Оскільки цей процес все ще триває, гірський хребет продовжує підійматися вгору.

За словами професора Цзінген Дай, співавтора дослідження з Китайського університету наук про Землю в Пекіні, навіть найвища вершина світу піддається постійним геологічним процесам, які можуть помітно впливати на її висоту протягом відносно короткого геологічного часу. Проте Еверест є своєрідною аномалією, зазначив Дай, оскільки його вершина приблизно на 250 метрів вища за інші найвищі гори Гімалаїв.

Експерти створили комп'ютерні моделі для дослідження еволюції річкових мереж в Гімалаях. Їхні результати свідчать про те, що близько 89 000 років тому верхня течія річки Арун, що лежить на північ від Евересту, злилася з її нижньою течією в результаті ерозії останньої. В результаті вся довжина річки Арун стала частиною системи річки Косі.

Експерти припускають, що зміна русла призвела до посилення ерозії річки поблизу Евересту і утворення ущелини річки Арун.

«У той час через річку Арун протікала б величезна кількість додаткової води, яка могла б переносити більше осаду, розмивати більше корінних порід і прорізати дно долини», - сказав доктор Метью Фокс, співавтор дослідження, з Університетського коледжу Лондона.

Дослідники кажуть, що зменшення ваги земної кори в міру видалення цього матеріалу призвело до підняття навколишньої землі - процесу, відомого як ізостатичний відскок.

За оцінками команди, цей процес підіймає Еверест приблизно на 0,16-0,53 мм на рік, а його сусідні вершини Лхоцзе і Макалу, четверта і п'ята найвищі вершини світу відповідно, зазнають подібного підйому.

Як повідомляв Укрінформ, непальська альпіністка Пунджо Лама піднялася на вершину найвищої у світі гори Еверест за 14 годин і 31 хвилину, побивши попередній жіночий рекорд найшвидшого у світі сходження на гору.

Теги по теме
исследование
Источник материала
loader
loader